Posts

Showing posts from January, 2012

Carta Hati !!!

Image
Assalamualaikum.. peace be upon to you! tercair dengan lagu "Carta Hati" tambah-tambah lagi lah tajuk nya tu.. tapi.. bagi ana.. chewah! Saya tak maksudkan carta hati tu sebagai boyfie! ee.. yukss.. sorry ;)
Hurmm.. Kita boleh je dengar lagu.. mana-mana lagu.. tapi kalau kita boleh dapat maksud lagu tu.. dan kita tujukan maksud lagu tu ke arah yg lebih baik.. itu lebih bagus.. :) erk.. faham ke korang?? >_<
Kalau saya lah kan.. lagu tu seolah-olah macam ada maksud .. tapi yang dimaksudkan oleh Najwa tu mestilah kepada sang kekasih kan.. kekasih lah sangat.. ececee..
tapi....tapi....tapi... saya nak tujukan kepada sahabat boleh tak? kepada ukkhuwah saya?
betul.. cuba tengok aa.. bukan nak ubah ye.. just for me to deliver it to my "sahabat" <3


~ Carta Hatiku ~ Engkau duduk di situ.. diam tersipu malu.. mahu mendekati aku...
(maksudnya di sini... waktu mula-mula kenal.. kitaorang tak rapat.. sorang duduk situ, sorang duduk sini.. dalam satu bulatan! mestilah malu kan mula-mula jumpa…

Dakwah Santai Kreatif cara saya !

Assalamualaikum ya akhwat dan ikhwah.. hmm.. since yesterday.. 27 Jan 2012.. me dah ikuti pertandingan poster dakwah santai kreatif de facebook.. anda yg beragama islam.. dah ke belom..?? sambil-sambil show bakat, sambil tu lah berdakwah! tak ke best macam tu.. sapa yg belum tu.. cepat tengok ni..
http://upfiruz.wordpress.com/2012/01/23/pertandingan-poster-de-facebook-dakwah-santai-kreatif/
haa.. mesti rasa nak try kan.. :) try lar.. hihi.. and jazakillah to Ika sebab inform me.. and.. ni la hasil karya saya..
first.. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=264945556904676&set=a.264727323593166.58911.232885313444034&type=3&theater
second.. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=264945593571339&set=a.264727323593166.58911.232885313444034&type=3&theaterhttp%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php
third...
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=265470746852157&set=a.264727323593166.58911.232885313444034&type=3&theater

fourth..
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=26547076…

Rasa macam nak try!

Assalamualaikum.. ya akhwat dan ikhwah.. hmm.. dah tengok tak iklan ni..
http://upfiruz.wordpress.com/2012/01/23/pertandingan-poster-de-facebook-dakwah-santai-kreatif/ rasanya nak join tak?? sambil ikut pertandingan sambil nak ajak orang berdakwah! sambil tu lah kita berdakwah.. rasanya I will try my best! hehe.. but, not yet have idea.. humm.. i'll think bout that.. and, when I'm done, I'll publish it ! COme!! together we make dakwah is fun.. in the way of Islam! and.. do not be alone but invite ur friends too
:)

Ujian Allah itu pasti datang ! Part 1 ~

Assalamualaikum semua!  Apa khabar iman? Sihat? hihi... inshaAllah.. :) tajuk hari ini.. tahu kan..?  Ujian Allah pasti datang... xpercaya?! Berapa lama dah kamu hidup? huhu~
Hmm.. semua orang yang beriman maklum dengan ujian yang sering  "melawat" kita.. kan..kan..kan?  Bukan lah nak cakap orang tak beriman tak faham ujian.. TETAPI.. hakikatnya orang yang beriman dan faham mengapa mereka  diberi ujian oleh Allah adalah untuk menguji keimanan mereka.  Biasa kan..?  "Tidak mungkin kamu mengaku kamu beriman jika tidak diuji olehNya"
Sebenarnya kan.. kita sepatutnya bersyukur kalau ditimpa dugaan mahupun ujian. Why? Kenapa pula? Bweo?? Sebab..because..  Allah sayangkan kita.. sebab tu dia nak uji kita.. nak latih kita menjadi orang yang sabar.. dan sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar! Subhanallah.. Indahkan kalau bersabar... dahlah kena uji.. sabar pulak tu.. berlipat ganda lah pahalanya ;) 
Hmm.. ujian ni selalunya datang dalam keadaan susah kan..  Ram…

Weekend Fun Series 2 ! ! !

Image
Assalamualaikum! Apa khabar iman anda? yah...baca tak title atas tu! haha.. weekend fun series.. program khas untuk muslims girls.. best sangat siri yang kedua hari ni tadi.. memang happening giler.. :D
22 jan 2012
Venue kitaorang kat Taman Tumbina Bintulu.. pagi-pagi lagi tu! hihi.. Peserta tak lah ramai tapi ditambah dengan kakak-kakak faci memang ramai! :)
Kami start program pukul 9.. sejukk.. hihi.. First.. macam biasalah kan.. taa'ruf (berkenalan) Haa.. dah kenal-kenal, "pecahlaju" dulu la.. :P takut-takut jugak ada yang xsempat breakfast kat rumah..
then, kami pergi ke.... Alam Kelebar (rama-rama) Haa.. di situ lah bermula "fun" nya.. Games pertama iaitu telefon karat.. memang karat.. hehe.. tapi bagus dan salute sebab peserta sabar, ada strategi dan mahir menghafal tetapi masa tak begitu ditepati.. x apa.. bukan pertandingan sebenar pun kan... hihi.. tapi okay la ada yang memang betul-betul faham kenapa kami buat game tu.. :) congratez!!!
next station is beside the roarrrr…

Aqsa Syarif ! Jazakallahu khairan khatira ~

Image
Assalamualaikum yang sedang membaca :) Hihi... hari ini saya telah menghadiri satu pogram "ROSE TO ROSE" Aqsa Syarif !! :D I will tell u from A to Z.. but if there's missing part, let me know :)
23 January 2012- BINTULU ~
First nak ucap jazakillah to Kak Aishah sebab sudi ambik kami ke Masjid Assyakirin Bintulu.. walaupun, a bit late for us I think :D But, no worries! we've arrived safely to the masjid... and me and Hana meet new friends and unexpectedly, one of them name is same as me!!!!! woah... i've been triplet.. :D hoho... so funny.. but her nickname is a bit far from her actual name :)
when we arrived, eh.. speaking duhal tek.. haha.. dah sampai di masjid, kami tolong Kak Aishah kemas-kemaskan barangan produk Aqsa Syarif..
ada keychain, badge,notebook,kad boikot barangan Israel,
susu(satu cube equal to one glass of milk) wow! ,
alas kain, tudung, bookmark, calendar(wall and eco) rose to rose pin,
tafsir case, haa.. rasanya tu je lah.. :) woah! subhanallah.. semua…

That's how I am.. :)

Assalamualaikum ! Hmm.. today I wanna share about how I join a pogram name Series of Srikandi..
Sebelum tu, memang degil lah. macam-macam alasan diberi tp satu pun x munasabah.. haha.. kawan ajak.. tp tup2 hari tu kawan lagi sorang ni lambat bangun.. tak jadi terus lah.. what a shamed ! huhu.. then, kali ke dua.. kawan ajak lagi.. saya rasa nak pergi jelah.. kalau dapat, saya pergi.. :)
hari pogram berlangsung.. hmm.. dia jadi faci.. aku xada teman lah.. tp ada lah jugak dia layan aku and faci yang lain pun sporting and friendly! hihi... tak rugi pergi program tu! huhu... memang best walaupun xada teman. enjoykan diri.. :D
and, saya xnak bersendirian. saya ajaklah kawan. hihi.. and. unbelievable.. i managed to come all the 4 series! thanks to Allah sebab dah gerakkan hati saya untuk datang dan berada teguh di jalanNYa.. :)
then, banyak benda yg saya dapat dari 4 siri pgrm tu.. tu lah sy cakap tadi, RUGIIII kalau tak join! haha.. and then, the most thing i've aprreciate is.. i got my 'usrah'…

marah? mad? angry? mumeng? hihi !

peace be upon to you! hehe... what? angry? why should? huhu... everyone have been in this condition right? aa!! u lie if u said u never! haha.. marah..perlukah kita nak marah2 ni.. ish..ish..ish.. marah ni berkait rapat sesangat ngn sabar kan... hihi.. saya baru je marah tadi.. honestly.. about my fb.. haha.. sot sikit..

hmm.. marah.. kenapa nak marah?? "eiyh eymah! straight to the piont lah!" ha.. okay..okay.. tgk.. marah da .. hehe.. sebenarnya kalau kita marah, syaitan lagi suka.. nauzubillah.. ee.. suka ke syaitan suka kat kita?? haa.. kalau xsuka, jgn marah.. kalau dah "ter" marah tu, cepat2 istighfar ye! banyak caranya nak calm down kalau tengah marah ni..
~ ambiklah air wuduk.. kerana.. sesungguhnya api kemarahan tu boleh dipadam dengan air dan sebaik-baik air adalah wuduk.. :) ~kalau marah tengah berdiri, duduklah.. tenangkan diri.. ~kalau tengah duduk pulak, baringlah.. kalau tak pun take a nap.. betul.. marah tu akan reda dgn sendirinya.. ~yg ni mungkin susah sikit kan.. sebab apa kita m…

Niat tu penting tau !

Assalamualaikum muslims! see the title above? niat.. hmm.. apa yg korang faham tntg niat..?? hehe.. hadis pertama dah cakap pasal niat..

عن أمِيْرِ المُؤْمِنِيْنَ أبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ ا للهِ
صلى الله عليه وسلم یَقُولُ: (( إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ)) . رواه إماما الحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن
إبراهيم بن المغيرة بن بردزیة البخاري، وأبو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري
النيسابوري في صحيحيهما اللذین من أصح الكتب المصنفة mean:
" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Sesungguhnya setiap amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat. Setiap orang dinilai dengan niatnya. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah da…

i'm back !

Assalamualaikum! this is my third blog.. in this blog, i will share what i got from my bulatan gembira! :P hmm.. actually.. sy ada blog, tarbiyah hati.. tp mmg xdpt nk igt balik apa password blog tu! ish.. bnyk dah sy post.. xpala.. sy cuba share kat new blog ni.. do follow and comment if concern.. kalau ada salah n silap, minta diperbetulkan.. sesungguhnya tiada yang sempurna ~
wallahualam.. assalamualaikum :)