Posts

Showing posts from February, 2012

HERO... memang terbaekkkk!

Image
Assalamualaikum! dan... annyonghusayeo.. :) alhamdulillah! saya dah berjaya baca novel HERO sampai habis.. saya bukan ulat buku.. saya sejujurnya tak suka membaca.. tatapi hakikatnya saya suka menulis.. blog ini lah.. kalau membaca melalui teknologi sebegini, boleh lah.. rajin sikit.. -gelak kecil- tapi.. buku yang tebal.. pergghh.. mesti ada rekomen orang cakap tentang buku tu, baru saya nak baca.. dah lah tebalnya setengah jari kelingking.. aduh..aduh.. saya ambik masa beberapa hari.. sepatutnya mungkin berminggu.. TETAPI.. kerana jalan cerita yang sungguh menarik.. err.. mungkin dalam seminggu.. lebih kurang lah..
err.. minta maaf akhi Hilal! saya dah beli .. eh.. jap. bukan saya.. naqibah saya dah belanja saya buku ni (pilihan saya lah) sejak pertengahan tahun 2011.. tapi.. -gelak meleret- saya baru ada 'mood' baca pada tahun ni.. mungkin sebab tahun lepas saya SPM.. huhu.. so, lepas spm.. saya asyik dengan lapp.. tapi tak tahu macam mana hati tergerak nak baca.. buat apa beli kalau tak…

Tiba-tiba teringat...

Assalamualaikum.. :) hmm.. malam tadi.. tiba-tiba terasa rindu dengan both grandma and grandpa aku.. sebab ada yang tanya hal mereka.. opps.. they gone in my childhood.. and ada gak yang aku xsempat pun jumpa..
aku rasa rindu pula.. rindu dengan Nek aku (sebelah mak).. atuk tu aku tak pasti la aku sempat jumpa atau tak, atau pun kalau sempat mungkin 4 tahun ke bawah.. aku x pernah ingat macam mana aku 4 tahun ke bawah.. nenek aku tu baik.. yang aku ingat.. kalau aku and adik beradik yang lain urut dia.. dia bagi duet.. duit syiling rm1 dulu yang emas tu.. tak pun duet syiling 50 sen.. 20sen..10sen.. :) tapi mak larang sebenarnya.. kalau nak tolong, tolong je xyah nak mintak 'upah' .. hee.. ingat lagi bila nenek marah ambik 'bai' (rotan) bahasa melanau :D hii.. menangis-nangis takotttt.. best kan.. :') tapi dia tinggalkan kami waktu aku masih kecil.. masih skolah rendah tahap 1 tu..
hmm.. okay kalau nenek blah ayah pula.. aku memang sah tak sempat jumpa .. sebab dia pergi waktu aya…

Aku Rindu Dia yang Dulu... :'(

Assalamualaikum.. tengok post title.. mesti tertanya kan siapa... BFTJ saya lah.. saya rindu dia yang dulu.. saya rindu gelak tawa dia.. senyuman dia.. lawak dia.. saya rindu dia..
memang susah nak terima kenyataan ni.. dia dah hilang ingatan.. dia dah tak kenal saya dan sahabat yang lain.. sahabat se bulatan gembira dengannya..
tadi gi jenguk dia.. nak confirm lah kiranya.. hmm.. she really didn't recognized us.. :( tp dia memang kenal saya, tu pun sebab rumah nenek saya bersebelahan ngan rumah dia.. tapi kami dulu tak rapat, so dia ingat camtu je lah..
terasa suasana kekok.. sebab macam semua orang dia baru berkenalan.. hmm.. I have to accept this.. plus.. tadi kawan cakap dia gi jogg,, kawan cakap tu hobi dia dulu.. so, now its the truth.. kena caya gak.. aigooo.. ottokajo..??
rasa kesian ada gak... rasa sedih lagi la.. rasa rindu lagi lebihh.. ni jugak fes time berhadapan ngan orang yang lost memory.. jangan kerana "sengketa" zaman sekarang.. kita dah tak caya…

Musim Sonata.. ?

Image
Assalamualaikum.. dan.. annyonghusaeyo!! apa habok iman ekaw?? sehot dak? :D *asyik tanya soalan yang sama je dalam post.. tak ada lain -.- eh! sabo.. dengar dulu.. den nak habak sat ni.. saya sentiasa tanya khabar iman anda supaya anda dapat check sendiri keadaan iman anda sekarang.. begitu juga saya.. tak gitu? jangan mu bosan.. -gelak kecil-
Araso..araso.. masok topic okay.. -senyum meleret- Hmm.. musim sonata? Apa tu? Whats that? Bo?? sonata.. selalunya mesti dikaitkan dengan negara Korea kan.. ewah..ewah.. alu senyum dengar sal Korea... -angkatturunkening- Haa! Best sangat ke Korea tu?? -best- eh! Nak tanyalah kenapa ramai remaja absolutely nya remaja  sangat minat dengan Korea termasuk yang menaip ini.. -gelak kecil- dan hinggakan ada yang tersangat OBSES sampai makan tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah.. ewww!! come on lah.. jangan dok obses sangat.. -fikir-fikirkan-

Haa!!!!!!!!!! dah fikir? anda fikir apa tu?? terbayang apa dalam kepala? jangan terbayang Choi Si Won sudah!! -keningme…

Can't Stop , We Won't Stop!!!

Image
Assalamualaikum! and hello.. konichiwa :) apa kabo iman ando?? sehat ke dok? kalau xsihat, cepat-cepat lah cari penawar oke?! hii.. so.. can't stop we won't stop! oh.. bukan.. bukan lagu korea tu.. bukan ringtone fon dia.. bukan.. TETAPI.... apa?? -gelak kecil- saje je nak buat orang meneka kan.. tak apa, biar otak tu ligat sikit nak berfikir.. kan.. make mind thinking!
hmm.. sebenarnya itu bukan tajuk lagu.. bukan juga tajuk buku atau novel.. bukan juga tajuk drama atau movie!! tetapi itu adalah tajuk kepada post saya kali ini.. -winking-
maksudnya ialah 'tak boleh berhenti, dan tak akan berhenti'.. rasa-rasanya saya kaitkan tajuk ni dengan apa? Siapa dapat bagi sweets! -dalammimpimalamni ahahah!-
okay..okay.. sebenarnya saya kaitkan tajuk ni khas untuk 'TARBIYAH'.. betul tak? kita sebagai muslim yang beriman.. kita memang tak dapat nak berhenti daripada ditarbiyah kan..? dan juga kita tak akan berhenti ditarbiyah mahupun mentarbiyah saudara muslim yang lain kan..? sama juga…

Bila syaitan mula berbisik!

Assalamualaikum and.. hye!! Annyong~ senyum sikit.. :) haa.. baru kurang rasa tertekan.. rasanya apa yang saya nak ceritakan dalam post saya kali ini?
semestinya tentang seseorang yang apabila syaitan mula membisikkan kata-kata manisnya di telinga sang hamba yang lemah yang memerlukan pertolongan Allah.. Ilham ni tak lain tak bukan, datang dari Allah jugak.. -senyum-
Jadi.. dalam post ni saya nak sentuh lah macam mana seorang hamba ni berhadapan dengan bisikan syaitonirojim ni! Pertamanya. Allah memang melarang hambaNya bersendirian tatkala dibelenggu oleh sesuatu masalah yang mungkin akan membuatnya terpedaya dengan janji 'manis' syaitonirajim.. dalam islam, muslim kan bersaudara.. jadi, kenapa nak bersendirian? carilah teman, untuk membimbingmu mengingati Allah yang Maha Pengasih..
So, nak kata kat sini.. jangan sorang-sorang .. syaitan lebih suka dengan manusia yang suka bersendirian.. senang dia nak catch and capture! -geram- mesti taknak masuk perangkap tikus syaitan kan..? eh! haa..…

Bulatan Gembira episode 2 ~

Image
Assalamualaikum dan hello!! wee.. berjumpa lagi kita di episode yang kedua.. mesti ternanti-nanti kan.. ? uhuk.. -ada yang terasa ke?- Haa..
okay.. kita mulakan, action!

Pada suatu ketika... chewah! kawan ajak gi satu pogram..
pogram? erk? what kind of program??
cuba teka.. saya terima ke saya tolak?? jeng..jeng..jeng!!
oh, saya tolak.. malas.. haha.. :D sincerely saya tak pergi pun..
haa.. tapi 'kawan' tak putus asa..

"eh, nak tak gi pogram ni.. Series Of Srikandi?"
'apa tu??'
"alah, perrgi je lah okay?"
uhh.. rasanya kali yang kedua ni saya pergi ke tak?? -guessing aha!-
dengar-dengar kan.. 'kawan' tu dah ikut kakak dia masuk usrah..
tah apa benda ntah. tapi more to islamic lah..
e eh.. 'kawan' dah break? bia betik? eh! biar betul??

'okaylah,, inshaAllah aku pergi'
betul tak sangkaan korang?? -gelak kecil-
Uhh.. saya ada gak gi tanya 'kawan' apa tu usrah..
ada lah dia terang sikit-sikit.. tapi macam.. haha.. you kno…

Di sebalik tabir W.F.S. :)

Image
Assalamualaikum and hye! today was big event for me and other sahabat.. :) there's a lot memories in the making of the pogram.. weekend fun series program..
there's so much trouble comes in the early morning.. Saya dah ask my sahabat to come early at 8 o'clock.. I woke up 4.40 am.. to do some prayers.. and continue doing my houseworks and prepared the foods.. until 7.50 I've just can breath smoothly.. I just a bit 5 minutes late! but there's no one there yet.. -.- haha.. but it's okay.. I waited them.. some said on the way, but actually still at home! :D some said she might bit late cause not feeling well.. it's okay girl.. :) some said waiting her father to pick up from a far place.. huhu... I'll just wait and wait until Miss Z come.. :) then she said there's no projector.. the hall still locked! Oh no.. just be patient.. should wait for Miss S to come and get the key.. and so, she said the projector was not in the buildings! Oh, there's a lot to be patient..
i…

When something goes wrong~

Assalamualaikum boys and girls.. let me speaking a bit in this entry yah! hehe.. see the title above.. I'm sure you are interested into it especially those who read this now! mabruk! yerr.. apakah.. :) err.. when something goes wrong....
mad! cry! dissapointed! depressed! burst here and there! Oh no... there will be a war.. A war? nonsense.. -laugh-
I mean, there must be such feelings right? haha.. I know lah.. especially girls and so boys.. I think! coz I have brother lah I know.. huhu..
then, what will you do if something goes wrong? will you explode? or make your own rain? or just being a doll? I'm sure you get what I mean..
For me.. I tell you what I have been in.. err,, for me, as something goes wrong or not right.. I'll just check up Myself.. does anything wrong with me??? mean here is... why the things happen? cause of your lazyness? cause of your carelessness? or cause of your not focus to it.. umm.. do you understand what I mean?
for me.. if something uneasy happen.. I'll go check …

Hati Manusia Allah yang pegang !

Image
Assalamualaikum! ya akhwat dan ikhwah.. :) apa khabar iman anda? sihat kah? ataupun sakit? jangan cakap sakit tenat sudahlah.. kalau iman sakit, bawa jumpa doktor.. eh. no..no.. bawa jumpa Allah! automatik akan pulih tanpa capsules!
Haa! Tajuk hari ini adalah... Hati kita dipegang oleh Yang Mencipta kita iaitu Allah S.W.T. agak-agaknya.. saya nak sentuh tentang apa kalau tengok pada tajuk?? Anyone like to guess? Semua ada tanda soal dalam kepala. Alah, senang je lah.. boleh jugak pada hidayah, boleh jugak pada kemahuan, nafsu dan etc.. -gelak kecil-
Acely.. memang dah ada dah  bawah tajuk blog saya ni.. saya menulis berdasarkan pengalaman! mestilah kan? Kalau tak ada pengalaman, mana dapat ilham? -senyum sindir-
Err.. korang pernah tak ajak kengkawan ke.. saudara mara ke.. adik beradik ke.. mak ayah ke.. cikgu-cikgu ke.. ke.. ke.. eh! terlebih sudah.. pernah tak ajak dorang kepada sesuatu yang bermanfaat tetapi... sungguh malan diriku ini.. got rejected!!!!!  hahahahah kena rejected! suitabel you…

Bulatan Gembira Episode 1 ~

Image
Assalamualaikum! peace be upon to you :)
Hmm... sudahkah anda membaca tajuk di atas?? wah! skema ayat.. hihi.. @ happy circles.. :D


letak episode..macam lah drama! memang punnnn.. if you truly understand.. and it will sure have the best ending.. :) but.. in this first episode.. it's just the beginner and still 'jahilliyah' oh shame me... and.. hopefully will bring lesson to reader.. enjoy.. :P

assalamualaikum.. me.. a simple muslim girl.. saya pun macam remaja biasa kat luar sana.. kalau tanya tentang solat... umm.. xdalah ikut azan sangat.. macam xdisiplin masa lah katakan.. kalau baca alquran.. umm.. ustaz lama dah tak dtg rumah.. eh.. penulis menaip sambil makan snacks.. eh!.. kantoi pulak.. hehe.. kalau nak cakap alim itu tak sama sekali.. dush! dush! hmm. puasa..puasa jugak.. tapii.. xpernah ganti ponn.. ish..ish..ish.. haa.. macam mana pulak dengan rutin harian?!!! mesti interesting kan?? mesti aarr.. -gelak kecil- pagi..bangun.. cam biasa lah kan.. pastu bersihkan diri.. pergi sekol…

Bilal bin Rabah

Assalamualaikum... Seperti yang anda lihat pada tajuk entry kali ini.. adalah berkenaan dengan pemuda yang bernama Bilal bin Rabah. :) Beliau juga merupakan sahabat Nabi Muhammad S.A.W.. Saya amat meminati beliau kerana keimanannya yang begitu kuat..
Saya hampir sahaja mengalirkan air mata setelah membaca kisah beliau di internet. dan pernah juga mendengarnya melalui bual bicara dengan sahabat se ukkhuwah.. kisah Bilal ini juga sangat memberikan pedoman kepada setiap yang membacanya mahupun mendengarnya..
Kisah Bilal yang terpaksa berpisah dengan abang kandungnya iaitu Sahib kerana telah dijual oleh majikan mereka kepada orang kaya yang tidak mempunyai anak.. Setelah kejadian itu, beliau diuji lagi dengan lebih besar dugaannya apabila ibunya, Hamamah meninggal akibat terlalu rindu dengan Sahib dan kerana selalu dipukul oleh majikannya.. diikuti pula dengan kematian ayahnya yang sakit tenat.. Bilal hanya mampu bersabar dengan ujian yang menimpa. Apakah tindakan kita jika kita berada di tempat Bi…

Forum Ukkhuwah bersama IM Asyraf , UP Firuz dan Ust. Akhwan

Image
Assalamualaikum dan haiiiiiiiiii... ! ya betul, saya ada menghadirkan diri di forum ni! *opps, xtanya pon! ketawa besar-
hihi.. forum yang berlangsung selama hampir 3 jam memang best!. Eh, kalau nak diceritakan.. ada kisah sebelum saya dan 2 org lagi sahabat saya nak ke forum ni.. ada di entry
http://herexperiencesss.blogspot.com/2012/02/now-i-believe-in-sabar-itu-indah.html
hehe.. best kan kisah nya.. :)
menjadi pengajaran terindah! senyum bangga-
eh! hati-hati..
haa.. sudah-sudah! mulakan cerita.

araso! araso!
Okay! forum dah start!! attention :D
tak.. belum lagi.. mestilah ada kata alu-aluan dan doa pembuka majlis..
hiihii.. then, lepas doa, ada la penyampaian hadiah sikit..
lepas tu baru forum mula..
okay.. push the button and start!
pada suatu ketika, dia telah..
apa kau merepek ni??!
okay -gelak dan senyum sinis-
muncullah Ustaz Akhwan (motivator)
sebagai pengulas soalan kepada para panel jemputan iaitu..
Imam muda Asyraf dan ustazah pilihan Firuz!
mula-mula ustaz salah parking..

Best ever moment with UP Firuz and UP Aqidah !

Image
Assalamualaikum ya akhwat dan ikhwah... :)
hee.. mesti teruja kan tengok tajuk post kali ni... saya sendiri pun sangat lah excited!!
saya rasa.. maulidur rasul tahun ni la paling best.. inshaAllah.. pagi lagi dah start menunggu kawan.. Aqma dan Hana.. seorang pun belum dtg.. panas terik di pagi hari kian terasa.. chewah! haha.. pinggang dah skt berdiri.. rasa malu ada jugak berdiri tunggu kawan dtg dan.. xdengar sangat pengisian Imam Muda Asyraff.. sebab saya tunggu kat belakanggggggg sekali...
sabar saje..
baru merasa dapat duduk bawah kem..
message dtg dari Hana..
eymah! kat mane? sy dah kat dpn ni.. :)
woah.. sy terus je g arah depan..
Hana terus je tunjuk "tu ustazah pilihan"
rasa macam malu pula.. haha..
Tetiba Kak Lani nampak then terus cakap..
"haa.. ni lagi sorang peminat ustzh"
aigoo.. waa.. dapat bersalaman dengan Up Firuz and Aqidah.. :)
then.. dpt la tgk dari dekat org berarak kan..
org lain xperasan pun tu ustzh pilihan..
mungkin ramai xtahu kott.. haha.. tau …

Now I believe in "Sabar itu indah"

Assalamualaikum!!! peace be upon to u muslim and muslimah.. see the title above.. yes! I now believe the osem quote "Sabar Itu Indah!"
betul... sebab perkara tu dah jadi kat saya.. baru-baru ni jugak la..
saya just nak share and nak buktikan yang sabar tu jugak menjanjikan yang lebih indah! subhanallah.. Allah Maha Mengetahui isi hati kita.. :)
caritanya begini... alsikah.. eh.. ada pulak.. alkisah!
Semalam Up Firuz cakap yang ada forum last dia malam nanti.. so, dah terdetik kat hati nak jugak pergi.. sebab  dua malam dah majlis yg berlangsung kat Masjid Hidayah and Masjid Assyakirin saya xdapat pergi.. so, saya fikir ni macam last chance, tambah2 lagi up Firuz and Aqidah dah nak balik esok harinya..
aaa... rasa macam down je bila nak pergi tapi xda transport.. forum tu diadakan jauh dari tempat tinggal saya.. so, nak kena usaha lah cari siapa dapat hantar..
tanya akak sorang ni dia , memang bz lah.. sebab dia escort Up Firuz and Aqidah.. then, hehe.. akak sorang lagi tak pergi.. so, I just wai…