Posts

Showing posts from March, 2012

Kertas putih itu . . .

Assalamualaikum... afwan.. lama dah tak update blog.. busy.. *busy lah sangattttt -.- ouh.. ya.. kertas putih.. tau tak..?? okay bagi clue.. 21 mac 2012.. hhahahaha.. mesti dah tahu apa kan.. ??
hmm.. nak cerita kan.. dua hari before the date.. oh no.. i can't sleep well. just thinking about the result.. but heran nya.. malam before D day.. ooohh.. tidur yang lena.. :D
okay.. cerita suasana hari yang sebenar pulak.. ohh! Am I the first candidates arrived..???!! and followed by some others boys.. and my besties.. :) naik tangga dengan penuh debar.. *eh, its still early.. less than one hour to go... there's have education fair in our school canteen..
oh! ada JPA kat sekolah tok..?? chinca.. but.. kami tak pergi terus, malah merayau ke serata sekolah.. wee.. ni yang aku jeles ni, asal aku tinggalkan sekolah , mesti sekolah tu jadi lebih cantik dan majuuuu!!! >_<
jalan punya jalan.. eh.. it's already time!
menuju ke arah canteen..
haa.. ramai dah berdiri depan papan kenyataan..
tengok re…

SYRIA…SIAPA PEDULI ???

Image
Assalamualaikum..dan hai … kepada kaum Adam dan Hawa!

Syria…pastinya terbayang wajah-wajah perit para syahid anak-anak kecil yang berlumuran darah yang tidak berdosa menjadi mangsa kekejaman. Tidak lepas juga wajah-wajah aman para syahid dewasa yang membela agama dan keluarga sehingga ke titisan darah yang terakhir! Allahu akhbar!! Di manakah kita tika mereka memerlukan..? Pedulikah kita dengan saudara di Syria? Di manakah letaknya status saudara seMuslim kita? Adakah hanya cukup dengan berdoa? Di Syria, sekarang ini telah berlaku peperangan hanya kerana saudara seislam kita di sana ingin menegakkan keadilan. Menginginkan pemimpin yang islam lagi adil dan saksama. Kita di sini bagaimana? Mungkin ada yang mengatakan “aku tak suka politik, jadi akau tidak kisahlah”. Wahai muslim, politik itu seharusnya dipandang tinggi kerana politiklah yang akan menentukan keamanan sesebuah Negara. Menentukan pemimpin yang adil yang dapat mencontohi Rasulullah S.A.W. mahupun khulafa’ Ar-Rasyidin dan pem…

Maryam, Teladan Wanita Islam !

Image
Assalamualaikum.. and hye to those who read.. :) hows imaan today..? InshaAllah always in healthy condition! kalau tak, cepat-cepat ubat hati..
hmm.. guess what.. again.. my second task .. but.. sangat-sangat berterima kasih kepada mereka.. seriyes ni.. this time, maybe long but inshaAllah worth reading!
-seorang sahaja wanita yang disebut dengan nama dalam Al-Quran.. cuba teka..?- err.. sah-sah lah anda akan jawab Maryam bukan.. tu di atas sana! Maryam, siapa tak kenal..? Jujurnya saya pun baru mengenalinya dengan lebih lanjut.. inshaAllah.. bukan calang-calang orang ni.. wanita pilihan Allah, menjadi teladan wanita islam..
Maryam.. merupakan puteri kepada Imran.. seorang muslimah yang sangat mentaati Allah S.W.T.. dia juga sangat menjaga solat, tekun beribadah, puasa dan mendirikan solat malam... ibunya telah bernazar kepada Allah supaya Maryam menjadi seorang yang sangat mentaati Allah, dan nazar itu diterima Allah.. Kalau dibandingkan dengan diri ini, tiadalah tandingan.. ya…

Agamaku islam, budayaku barat!

Image
Assalamualaikum ya ikhwah dan akhwat.. guess what..? the title of this post.. such an amazing title for me.. tak tahu lah bagi korang kan...?
apa-apa pun saya akan cuba yang terbaik! *ini orang yang request -mukablurr-
hmm.. apa pandangan korang tentang seorang muslim, tetapi dia mengamalkan budaya barat.. I think almost more than half of us be in this situation! percaya tak...?  ke.. korang masih tak perasan.. hmm. that will be dangerous..
why..?? -garukelapa- eh! sebab.. itu bahaya.. *bukan ke sama bahaya dan dangerous? betul..sama lah tu.. kenapa bahaya..? sebab... benda tu boleh merosakkan iman kita! budaya barat.. siapa tak tahu..?! you are such a liar if you say you don't know.. islam agama.. agamanya memang islam.. tetapi... budaya dia.. yang dia amalkan adalah gaya BARAT..
barat.. nak saya list kan juga.. uih , boleh tak dok masalah seh.. *ketawajahat **couple **watching movies (TV) ** hearing music (Kpop,JB and muchhhhh moreeee!) **hang out .. (sah-sah...) **fahion!! …

Before the dawn... BTD!

Image
Assalamualaikum and hello! :) kaifahaluki..? ;) ahha! arab turnnnn.. and apa khabar iman der..?
BTD.. infinite....!!! eh.. bukan yang tu.. bukan nak tulis lirik lagu ni.. bukan.. andwe! BTD.. before the dawn.. sebelum Subuh! Apa korang selalu buat.. -garukepalatakgatal-
Haa! tido.. apa lagii..?? kan.. kenapa masih tidur? kan azan nak dah bunyi..eh. bukan ke Allah dah suruh kita dirikan solat malam.. solat malam = Qiamullail.. sapa pernah buat, angkat kening! aha.. alhamdulillah yang pernah buat tu.. tapi inshaAllah berterusan ek.. -tunduk-.- - biar sikit, tapi continuously.. that one Allah like!
Hmm.. qiam.. Rasulullah jugak selalu qiam.. antara kelebihan qiam ni.. jengg..jengg..jengg..!!


-- Dan pada sebahagian malam hari, sembahyang tahajudlah kamu sebagai satu ibadat tambahan bagimu. Mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat terpuji.(Surah al-Isra, ayat 79).


-- solat malam juga sumber kekuatan mukmin!

-- solat malam juga bantu kita masuk syurga dengan selamat.. inshaAllah!

-- dap…

Count on You !

Image
Assalamualaikum dan annyong! hihi.. asyik korea jak.. tak apa asal ada salam oke! Hows imaan today..? now? -garukepalafikir-
count on you.. nak malay or english or korean? eh! ngada.. okaylah, campo-campo nak tak..? -winking- Haa.. count on you.. lagu Bruno Mars kan.. tentang apa? its all about friend..sahabat..chingu.. awak ada tak rakan? teman? kawan? sahabat? mesti awak ada semua itu kan..? kalau tak ada saya akan rasa awak alien! eh! tak ada lah gurau sahaja..


hmm.. bagi saya.. for me lah..
semua di atas tu ada bezanya.. percaya tak..?
teman.. hmm. siapa sahaja boleh jadi teman..
"boleh temankan saya ... jap.."
haa.. whoever can be.. semua boleh.. yang baru kenal pun boleh..
tapi.. kalau rakan..?  how?
rakan tu selalu menunjukkan.. "rakan sekerja, rakan sekolah, rakan sekuliah"
manusia yang sama kerja, sama sekolah, sama kuliah tu semua rakan lah..
tapi, lain cerita lah kalau yang suka sangat nak bermusuh tu..
-gelengkepala-
rakan pun still public kan..?…

Bila kenal..?

Image
Assalamualaikum kaum Adam dan Hawa.. dan.. annyonghusayeo! senyum..
apa habak iman anda..? InshaAllah baik-baik saja.. err.. tengah buat apa tu..? eh.. soalan pelik.. mestilah tengah baca kan >_< haa.. cuba teka tajuk atas tu berkaitan dengan apa..? kenal apa agaknya..?
okaylah.. seteret to the puin.. teka? oke..oke.. sabar! senyum sikit.. baca bismillah ke dulu.. -hakhak- bila kenal Allah, kenal islam..? semuasenyap.. err.. hello, ada orang tak? salah kah apa yang saya taip tadi..
Ya!! betul lah tu.. saya tanya bila anda kenal islam, kenal Allah? Sejak lahir? Umur lima tahun? Lapan tahun? Oh tidak.. kamu jangan bohong! masih bayi mana nak tahu apa-apa.. lima tahun, masih dengan toys stories.. kenal kah.? lapan tahun.. inshaAllah tapi mungkin bilangannya terlalu sedikit!
Sejujurnya.. bagi saya.. saya beru kenal Allah.. kenal islam sepenuhnya. baru.. betul lah! baru dua tahun yang lepas.. -.- shame on me.. tapi.. dalam menempuh dua tahun tu yang jadikan saya kuat, faham dan ditarbiyah.. dua tahun,…