Posts

Showing posts from April, 2012

Nega Che Chalaga! (I am the best)

Image
Assalamualaikum dan salam Jumuah Mubarak! :) Apa khabar iman hari ini, pada saat ini..? Harapnya sihat-sihat sahaja hendaknya.. eh! skema ayat~
Err, mesti ramai orang yang kenal kan tajuk di atas.. i know you lah! tajuk di atas itu bahasa Korea.. biasa lah kan.. okay, saya nak korang sendiri yang cari apa kaitan tajuk tu dengan entry saya kali ini , deal? -senyumsampaiketelinga-
Sekarang ni kan, saya perhatikan ramai yang cemburu tak tentu fasal.. kenapa boleh jadi macam tu sekali..? Apakah puncanya..? Apakah faktor utama kejadian.? opps..  okaylah saya bagi contoh.. oh! there's so many example!
Ada orang sangat cemburu bila blog si fulan sangat ramai pengikut.. blog dia? less than 10 person! uhh.. Ada orang cemburu bila tengok post si fulan ni dekat mukabuku sangat ramai likers and commenters even share.. dia jadi jealous.. sebab post dia tak ada sorang pun nak like apatah lagi nak comment, share jangan cakap lah! Ada orang buat page dalam facebook, sangat ramai subscribe…

Bulatan gembira episode 3~

Image
Assalamualaikum dan annyonghusayeo! err, asiffun jiddan lama dah tak update blog.. idea tu tak muncul-muncul dan yang pasti kalau bukan Allah yang bagi ilham untuk menulis, tak kan ter update lah blog ni.. aniya?
okay, kali ni masuk pula episode 3.. jeng-jeng-jeng! what is the gift I mention in the first episode..?? *eager to know! kita mulakan drama episode 3 okay.. start!

Selepas 4 siri program tu, saya telah dihadiahkan keluarga kedua.. keluarga kedua..?? apa tu..?? keluarga kedua.. selain keluarga yang kita sedia ada.. the gift is.. Usrah!! -fireworks- haha.. you know what, as I have this family I'm really grateful! bweo?? sebab.. dalam usrah ini lah mulanya tarbiyah.. tarbiyah maksudnya didikan.. dan sehebat-hebat tarbiyah adalah tarbiyah dari Allah S.W.T. -senyum-
Dalam usrah tu, saya dapat dua orang naqibah(ketua).. juga kawan-kawan yang sama-sama dari pogram hari tu.. dan saya sedar dengan mulanya pogram hari tu, starts a new chapter of my life! waa.. skema ayat.. di situ…

StrawBerry-Choc with VaniLLa ice CreaM

Image
Assalamualaikum yang sedang menelan air liur membaca tajuk di atas.Opps! Kalau nak, pergi order dekat dapur rumah sendiri..
Apa khabar iman hari ini, jam ini, minit ini, saat ini..?? InshaAllah semoga baik dan sihat dan bertenaga.. okay, cukup.
Apa ayam di sebalik sup tajuk di atas tu..?? Oh, okay, saya nak kaitkan kelazatan menu di atas dengan tarbiyah. Tarbiyah is.. didikan berbentuk islamik dan sebaik-baik tarbiyah adalah tarbiyah direct no between people (read 'orang tengah') daripada Allah S.W.T. yang tercinnnta.. :)
Tak, jangan close tab ini dulu.. tak semestinya orang yang dah ikut bulatan gumbira sahaja yang boleh baca, anda juga yang masih belum tahu dan ingin tahu dan akan tahu dan mahu juga tahu! Alhamdulillah saya telah disentuh dengan tarbiyah daripada Allah di awal usia remaja.. so, how about you..?? don't you jealous of me? *opps ( ME NGA DA!!) jk..
sebenarnya nak kata tarbiyah ini datang, bukan pada orang-orang yang sudah mengikuti bulatan atau petak atau sfera atau se…

Doa : Rahmat Allah kepada Orang islam

Assalamualaikum kepada sesiapa sahaja yang tengah duduk di hadapan personal computer ataupun komputer riba anda! :)
Hari ini inshaAllah akan bercerita tentang Doa.. Doa.. siapa tak pernah berdoa..? MashaAllah, 'harum bulak' bak kata orang Sarawak.. bohong lah kalau kata tak pernah berdoa.. apa-apa sahaja yang kita minta kepada Allah, semua itu kira doa lah dan kadang-kadang orang cakap apa yang kita tuturkan pun boleh jadi doa kan.. Haa!! jaga-jaga lah pertuturan seharian anda okay?
Doa ini sebenarnya adalah ramhat Allah kepada semua umat islam.. doa inilah cara terbaik untuk kita meminta.. memohon pertolongan, memohon petunjuk dan yang paling penting memohon ampun daripada dosa-dosa kita tidak kira lah sekecil zarah sekali pun! Dosa tetap dosa kan..?
doa itu rahmat.. rahmat itu lah kurniaan yang agung daripada Allah yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat! pernah tak kita bersyukur setelah kita sedar yang doa kita telah dimakbulkan oleh Allah..?? Ya Allah, bersyukurlah kerana tak semua do…