Posts

Showing posts from January, 2014

Dakwah itu mudah , come on!

Image
Assalamualaikum
Semoga sentiasa dalam iman yang sihat dan sentiasa dalam lindunganNya.

Zaman sekarang dah bertambah maju, orang-orang pun semakin maju
tetapi pada agama, adakah semakin maju?

Baiklah seteret to the point..
Dakwah ini mudah bukan, dan dakwah ini tanggungjawab setiap yang bergelar muslim kan?
Jadi, adakah anda sudah dan sedang menyampaikan dakwah?
dakwah ini harus diteruskan walaupun Rasulullah S.A.W. telah wafat.
Kalau kita susuri seerah Nabi, dakwah tidak terhenti begitu sahaja,
malah dakwah diteruskan lagi oleh Khulafa' Ar Rasyidin dan diteruskan lagi hingga sekarang!
Persoalannya, adakah kita menjalankan tanggungjawab kita sebagai umat islam untuk
meneruskan dakwah yang disampaikan oleh Rasulullah?
Jika kita tak tahu dan tak pandai nak berdakwah, kan Rasulullah tinggalkan kita dua benda.
Iaitu Al Quran dan As sunnah (hadis) sebagai panduan ..
Dakwah pada kata dasarnya adalah "AJAK" , jadi maksud dakwah ialah
mengajak orang lain ke arah kebaikan dan men…

Believe it or not!

Image
Allahumma sholli alaa Muhammad waa'la alihi Muhammad !
Assalamualaikum...

Hari ini inshaAllah nak cakap fasal percaya, TRUST!
Seperti yang kita tahu percaya ini sangat penting..
yang pertama sekali mestilah kita percaya dengan kewujudan Allah..
dan kemudian akan percaya dengan kewujudan Nabi dan para sahabat serta sirah mereka
percaya dengan hari akhirat, percaya dengan qada' dan qadar Allah, percaya dengan kitab Alquran
dan percaya kepada malaikat.. maaf tak ikut susunan, saja nak test memory :)

haa, anda semua dah benar-benar percaya ke dengan rukun iman yang ada enam semuanya?
InshaAllah nak jadi muslim, kita mestilah beriman kepada keenam-enam rukun iman itu..
some ask how to trust that Allah exist..?
simple, anda rasa tak angin? tapi anda tak nampak bukan?
nah, begitulah sepatutnya, anda mesti yakin bahawa Allah itu wujud tapi anda tak nampak, itulah namanya percaya, beriman. anda rasa Allah itu wujud..
Kalau anda tak percaya kewujudan Nabi pulak, mengapa ada sirah-sirah…

Rasulullah S.A.W.

Image
Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad :)

Assalamualaikum ..
sempena hari maulidur rasul, nak juga update something yang inshaAllah bermanfaat, biidznillah!

Benarkah kita cinta pada Nabi Muhammad S.A.W. ?
jika benar, apa buktinya?
saya sendiri pun perlu muhasabah diri.. berfikir dan merenung kembali..
adakah benar saya cinta pada rasulullah..?
apa bukti saya cinta pada rasulullah, sungguh bukti saya belum cukup T_T
tak nak jadi munafik sebab kata cinta pada rasul, tapi bukti tak ada...

Baiklah, saya nak share some tips and how to show our love to the last messenger of Allah,
Nabi Muhammad S.A.W. :

1.Selawatlah kepada baginda Rasul, bukan hanya pada hari maulidur rasul.
   Selawatlah setelah solat, dan kalau boleh bila teringat Rasul, terus selawat..
2. Amalkan sunnah Rasulullah S.A.W. , sunnah baginda sangat banyak..
3. Contohi akhlak mulia Rasulullah , jadikan dia idola dan qudwah untuk kita!
4. Mempelajari sirah baginda untuk mengenali, bak kata or…

No pain no GAIN ! Bonussssss!

Image
Assalamualaikum

pain yang dimaksudkan lebih kepada sakit :)

alhamdulillah diri ini baru sembuh dari demam dan sakit ..
alhamdulillah masih berpeluang nak post entry baru ..

sakit...
itu satu bonus untuk kita tahu?
bila kita betul-betul nak kan sakit, Allah tak beri sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita
bila kita tak minta dan tak terdetik pun nak datangnya sakit, Allah berikan sakit itu untuk kita
jangan mengeluh bila Allah beri ujian sakit ini..
sebab dari sakit ini lah,
kita akan ambil peluang mendekatkan diri dengan Allah, kita akan sentiasa berdoa dan
berusaha untuk istiqamah dalam ibadah terutama yang wajib, walau terasa berat untuk melaksanakannya..
kita akan pupuk sifat sabar dan tabah dalam diri kita nak lalui semua kesakitan yang Allah beri..
kita akan diuji tahap keimanan kita terhadap Allah, kita akan terus percayakan Allah dan
berbaik sangka denganNya ..
see, its bonus!

bila kita sakit, ada sahaja orang akan datang melawat.. thats mean there's a lot of people
c…