Posts

Showing posts from July, 2015

Budak Jubah VS Budak Kemeja

Image
Assalamualaikum
bismilahirrahmanirrahim.
so, apa khabar hari ni?

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk update entry baharu
dan tajuk kali ini, em em mesti dah boleh agak something daripada tajuk tu kan?

"Sesiapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fi sabilillah hingga ia kembali"
HR Muslim

Subhanallah ganjaran orang yang menuntut ilmu ini ibarat berjihad
sampailah dia kembali ke tempat asal. Tahu tak ganjaran jihad macam mana?
Bila anda belajar sampai dapat dekan, biasiswa menanggung sepenuhnya kos pelajaran?
Eh lebih besar daripada tu! Tapi macam mana pun imaginasi anda,
kalau niat tu salah, memang tak dapat la. So, kena sentiasa tajdid niat sebelum melangkah
ke tempat menuntut ilmu!

Eh itu mukadimmah sahaja .
Isi yang nak disampaikan sebenarnya bukanlah tentang perbezaan pakaian
pemuda zaman sekarang, bukan.
bukan juga nak membezakan pemuda lelaki dan pemuda perempuan
TETAPI
Nak membetulkan fikiran masyarakat tentang belajar agama dan belajar dunia. eh bel…

Barney and Friends!

Image
Assalamualaikum..
Salam Ramadhan Mubarak !


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
.
“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan puasa ke atas kamu sepertimana telah diwajibkan ke atas orang-orang daripada sebelum kamu. Semoga kamu bertaqwa”(al-Baqarah: 183)

Puasa hari ni? Semoga sentiasa istiqamah dalam ibadah even Ramadhan akan pergi ... :(
Pernah tengok cerita Barney and friends? Itu zaman kanak-kanak saya lah. Kegemaran tahu. Sebab apa jadi kegemaran? Sebab cerita tu tentang kawan, and they love each other <3
Eh berapa kali nak post pasal ukkhuwah ni? -.-'  Tak apalah, dah berkali post tapi isi tak sama sister! Haa, kali ini skop apa pulak?
Pertama sekali saya nak hadiahkan satu ayat cinta dari Allah :)
"teman-teman karib pada hari itu saling bermusuhan satu sama lain, kecuali mereka yang bertaqwa"  Az- zukhruf : 67
See, Allah dah remind dah dalam surah ni, nak bersahab…