Posts

Showing posts from January, 2016

Madrasah Rasulullah

Image
Assalamualaikum. Rasa terpanggil untuk kongsikan apa yang telah saya terima. Tapi.. mungkin berbeza dari apa yang disampaikan , sebab saya tulis mengikut isi penting yang saya boleh tangkap dan olahan daripada ilmu yang ada di minda . -peace-
Ada empat isi penting dalam madrasah Rasulullah , inshaAllah kalau korang follow lillahi taa'la, boleh jadi individu muslim yang baik.
AKIDAH Akidah ni sangat penting, sebab akidah lah yang menentukan pegangan kita apa yang kita sembah, kita taat pada siapa, adakah Allah atau sebaliknya. Dan akidah ni perlu diasah setiap waktu supaya tak lalai, biasalah zaman semakin moden, syaitan pun moden juga tau! Eh. Kita tahu bahawa akidah kita adalah islam, akidah orang islam hanya satu, mentauhidkan Allah. Mungkin kita tak buat syirik, tapi amalan-amalan taghut (baca: menjauhkan kita dari ingat Allah) itu sangat bahaya. Okay, contoh simple yang saya selalu kena kat madrasah dulu : Kalau azan dah bunyi, adakah anda terus duduk depan tv, pegang hp atau…

They are my osem friends! Uhibbukunna fillah ~ Part IV ~

Image
Assalamualaikum! I'm back.
Nak update lagi la untuk part four. Ehe.
Sebelum tu, saya hadiahkan surat cinta daripada
Sang Pencipta Kasih Sayang.


"Close friends, that Day, will be enemies to each other, except for the righteous"  az-zukhruf : 67 
Nah, saya harap dapat jadi sahabat yang bertaqwa kepada sahabat-sahabat  dan semoga sahabat-sahabat saya juga tergolong dalam orang-orang yang bertaqwa. Amiin.
0109 - Dia ni mashaAllah ukhti. Hehe, dah kenal lama cuma baru rapat. Ewah!  Dia memang boleh jadi public speaker , inshaAllah untuk dakwah kan?  Kalau baca Al-Mulk, kadang-kadang terngiang-ngiang suara dia. Boleh jadi pakar psikologi  jugak kot, sebab dia hebat 'pancing' orang yang ada masalah, lepas tu mula la sesi unofficial  caunsellor-talk dia . Haha, tapi itu lah sahabat yang hoyeahh sebenarnya. Yang tak reti nak  express feelings jadi boleh. Dia adik tapi act like a big sister. Dah, tak nak panjang-panjang, semoga dia terus tsabat & qowiy dalam dnt. Rind…

Kembara Hamka 6.0

Image
Assalamualaikum
alhamdulillah Allah masih beri kesempatan untuk hidup
dan menghapdet belog ni ^_^

I would like to share my experiences
for my first mukhayyam I attended in Indonesia
with le akhawats and ikhwahs who study in the wali songo country.

Sebelum Hamka 6.0 tiba, Allah hadiahkan ujian yang pelbagai
Rasa down memang ada, dan bila dah rasa macam tu homesick memang datang T_T
Jadi, dalam hati rasa nak "boleh tak aku balik Malaysia sekarang?"
Dah duduk dalam train, tetiba rasa sebak, hiba.
Ya Allah beri aku kekuatan, ujian ni kecil sahaja
Beri aku kesabaran, beri aku semangat ya Allah sambil mengesat air mata.
Tak lena tidur memang, tapi tak apa, "inshaAllah khair"

Saya suka ingatkan diri dengan words daripada seorang akak sarawak yang pernah pergi
Palestine , dia pernah ceritakan satu kisah seorang tua ni jatuh dari tangga dan mendapat luka
tetapi dia cool saja dan dia cuma cakap "inshaAllah khair"
dengan izin Allah , semuanya akan baik-baik saja, g…