Posts

Showing posts from April, 2016

A little reminder, for precious youth!

Image
Assalamualaikum and alhamdulillah I have time to update my bloggie :) senyum siket
Well, the title was just a title from me, sebab niat nak share apa yang saya dapat daripada tausiyah oleh Ustaz Ali Fathullah, tausiyah dia tak ada tajuk, hihi jadi saya create tajuk yang sesuai lah, santai saja.
Bismillahirrahmanirrahim .
Pertama sekali ustaz cakap pasal nikmat. Ya, nikmat ni sebenarnya banyak dan jarang sekali  manusia nak bersyukur, dan bila ditimpa masalah, mula merungut tak tentu pasal. Itulah manusia kan, semua serba tak kena. Diberi nikmat, tak cukup. Diberi musibah, lagi merungut. Allahu, peringatan untuk diri sendiri pertamanya untuk sentiasa bersyukur.  Eh, kau setiap hari kot lalu gang 8 ni, tiap hari kau lalu rumah orang miskin, tiap hari kau lalu tengok apa mereka buat. Tiap hari kau lalu tengok budak-budak cuma main  layang-layang ja. Tiap hari kau tengok mak dan bapak gendong bayi kat luar rumah tengah  hari panas. Allahu, kenapa masih tak bersyukur. Tiap hari jugak kau …

Jaulah : Ziarah Makam wali Indonesia

Image
Assalamualaikum
saja nak share pengalaman kami jaulah ke makam-makam wali di Indonesia
Mula-mula dua tiga nak pergi sebab bukan senang nak dapat izin mak ayah ni,
princess of family kan. kalau prince tu senang je lepas. kan?
Bila fikir balik, ishh rugi ni kalau tak ikut, bukan senang nak dapat peluang macam ni,
ada orang guide, orang yang aturkan trip. kalau sendiri rancang belum tentu jadi. haha

Trip ke makam wali 8
25 -27 Mac 2106

Pagi tu kami berkumpul depan kampus, depan bangunan "twin tower" yang tersergam indah. cehh.
Haha biasalah tu janji melayu, tapi sini janji indo :D
Pengangkutan kami cuma 1 jetbus yg boleh muat hampir 60 orang.
kami anak Malaysia cuma 9 orang, ngam je 3 baris. makasih Mas Makin xpisahkan kami .
Dah semua sampai kami diketuai oleh Mas Makin, ketua rombongan ziarah ni ,
baca doa sebelum berangkat.

Makam Sunan Ampel, Surabaya
Ni makam yang first, ada di Surabaya, dalam setengah jam mungkin dari UIN sunan ampel.
Sebab makam ni dah pernah pergi, jadi…