Posts

Showing posts from December, 2016

Fastabiqul Khairat !

Image
Assalamualaikum ^_^

Lama tak update, bukan lama tak update blog, tapi lama tak update entry "tazkirah" atau
"materi" atau "pengisian" , haa banyak lagi la istilah, tapi yang penting penulisan bukan 
luahan mahupun curhatan. Eh! sempena dengan Maulidur Rasul esok, nak la post satu entry 
khas untuk Rasulullah SAW dan ummatnya (mata love love)

Islah Nafsak, Wad'u Ghairak (baca: Perbaiki dirimu, seru selainmu)


Saya rasa fitrah manusia memang mahu melakukan kebaikan. tak kira terhadap siapa,
di mana, usia berapa, dengan cara apa sekalipun. Sebab buat baik ni, Allah janjikan pahala.
Kalau nak senaraikan firman-firman Allah tentang buat baik ni memang banyak kot.
takpa nanti saya akan selitkan beberapa ayat quran yang cross my mind. Mungkin ada banyak kot
cara nak jadi baik. Pemikiran bahawa "tunggu baik baru ajak orang kepada kebaikan" itu
sangat tak logik. Kalau nak tunggu diri anda benar-benar baik, betul-betul alim, Allah
kesian kat orang-orang …

A tribute to Ohana Henshin 1.0

Image
Program Ohana Henshin 1.0
Assalamualaikum
Alhamdulillah program dah berlangsung walaupun tak dinafikan banyak kekurangan.
Ye lah kan susah nak dapat perfection sebab fitrah manusia melakukan kesilapan
Setiap masa. InshaAllah semoga dapat diperbaiki untuk masa akan datang.

Daripada program ni, aku belajar banyak benda.
Paling best tu tolong urus transport muwajih sepanjang dia dan family ada di Indonesia.
Ye lah pengalaman nak cari orang, nak cuba trust orang yang kita baru kenal
Dan kita letak tawakkal kepada Allah saja bila lepaskan driver tu tanpa ada
Travel guide yang dikenali. Huhu risau jugak tapi alhamdulillah they can create
bond between each other. And alhamdulillah pemuwajih sekeluarga enjoy this trip
And enjoy their experience giving lecture to my fellows here. Alhamdulillah.

Second thing is aku belajar macam mana nak buat proposal, macam mana nak buat surat
Mintak dana, macam mana atur bajet. Fuhh, tipu kalau tak serabut bila tiba-tiba
Tersalah kira dan terlebih bajet. Seb…