Posts

Showing posts from October, 2017

Hamasah Yang Hilang?

Assalamualaikum readers yang osem. Lama dah tak update, inshaAllah kali ni akan share something to ponder. Hamasah yang hilang? Hamasah tu apa? Hamasah tu adalah “semangat” , jadi maksudnya semangat yang hilang. Semangat apa ni? Hilang ke mana?
Well, hamasah seorang syabab (baca:pemuda) As we know, pemuda ni kuat dan penuh sekali dengan semangat! Eh jadi yang tak bersemangat tu dah tak muda ke? (saya tak cakap keke) Ke mana hilangnya hamasah dalam kalangan syabab zaman sekarang? Apa saja jihad (baca:pengorbanan) yang telah disumbangkan oleh anda yang bergelar pemuda? Ingat tak, orang pernah kata kalau di akhirat nanti Allah akan tanya 4 benda. Dan salah satunya, “apa yang kita lakukan di masa muda?” Emm agak-agak anda nak jawab apa ya? Okay mungkin… jihad menimba ilmu (uish), atau power menggunakan social media yang semakin banyak dan canggih! (ohoi), Atau tak ketinggalan mengikuti trend-trend zaman sekarang (amboi) atau tak pun kumpul duit supaya tua nanti dok rumah senang le…

Inspired by Teme Abdullah :)

Well, maybe Teme will be my third favourite writer. Yes.
They come after Inche Gabbana and Muharikah.
Baru habis baca buku Arkitek Jalanan, setelah lama menunggu , kalau nak jadikan cerita
This is my second book of Arkitek Jalanan, buku first yang minta kawan belikan sekali dengan autograph Teme was went missing and it upset me so much, but I didn’t give up to seek help with my murobbi, asking her to buy me a new one and bring it here, Surabaya. Alhamdulillah I’ve got it now and has read it all. Totally inspiring Teme! Air mata tu tak la keluar tapi berkaca je hehe.


Apa yang best kat buku ni?
Best sebab situasi Teme hampir sama dengan diri sendiri, iaitu sebagai private student studya abroad even takla jauh Tapi lumayan say, dari Sarawak terbang ke Surabaya Indonesia yang harus menaiki dua flight and transit KL dengan harga flight KL- SBY yang Expensive but alhamdulillah masih dapat beli. A private student yang masih “kaya” sebab ada tanggungan daripada mak ayah, pakcik dan Baitulmal.…