Posts

Showing posts from October, 2018

Ibrah Munafik 2 !

Assalamualaikum
Anda pasti sudah menonton movie terbaru Syamsul Yusuf kan, Munafik 2.
Movie yang disiarkan pada 30 Ogos 2018.
Katanya sambutan memang sangat hebat sampai boleh mengalahkan
movie Hantu Kak Limah! Hihi.
Hantu mana menang ni? Keke.

Kalau aku dah tengok dua kali.
Pertama di Malaysia, kedua aku temankan kawan aku di Indonesia.
So, bila tengok kali kedua aku ingat nak buat ringkasan ibrah (pengajaran)
yang aku dapat dari movie Munafik 2.

So the first thing that buat aku tersentuh sangat adalah tentang persahabatan.
Persahabatan antara Adam dan Azman tu. Mereka dah kawan lama dan dah
berjanji setia untuk tetap bersahabat dan berdakwah ke jalan Allah. Tetapi
ternyata Azman selama ni dengki dengan Adam. Kesian kan Adam dah
percaya kawan dia dan anggap tu adalah kawan sehidup semati dengan dia
berdakwah dan tolong orang sakit kena sihir. Akhirnya Azman mengkhianati
Adam dan mengiyakan fitnah yang dilemparkan kepada Adam, tak bantu Adam
pun waktu Abuja siksa Adam. What a selfish…