It's just like holding a glass!

Assalamualaikum..

Lama tak update baru blog ni..
inshaAllah akan update tentang amanah..
amanah? wah, easy to be said but hard to handle it , I think ..

Dalam menjadi seorang yang diberi amanah ni, bukannya senang.
senang cerita jadi ketua lah..
nak jadi ketua, besar tanggungjawabnya, apatah lagi bila orang bagi amanah
tu kat kita, means , we are the right person to be trust, to handle a big group!
banyak hak-hak yang perlu ditunaikan..
dan banyak jugalah kritikan dan tomahan yang perlu diterima,
dan seharusnya setiap kritikan itu membina dan dijadikan alat untuk
memperbaiki diri..

Dalam konteks hidup sebumbung dan dalam biah solehah ini...
kadang-kadang agak sukar kerana kita..
" nahnu dua't qabla kulli syaiie "
kita adalah dai'e sebelum segala sesuatu..
Haa, jadi jadi ketua ni , dia kena jadi role model, kena jadi contoh..
bila nak nasihat ataupun tegur sesuatu hal, dia yang dulu kena settle,
dia yang dulu kena buat dan dia kena jugak buat sesuatu dengan sempurna dan sungguh-sungguh..
kerana pada mata mereka, ketua yang dipilih sepatutnya sempurna dari segala konteks
eh asal muka penyek sangat??

Jadi ketua bukan senang, apatah lagi yang kita ketuai itu adalah mad'u- mad'u
yang baru nak berjinak dalam tarbiyah.. masih banyak yang mereka kena belajar
dan mereka masih perlukan masa untuk sesuaikan diri dalam suasana solehah dan tarbiyah..
memanglah, ramai orang, banyaklah ragam.. banyaklah perbezaan..
jadi, why not kita raikan perbezaan itu, untuk jadi lebih harmoni..
bukannya merendahkan sesama, bukannya mengumpat dan mengherdik bila salah..
bukannya terus menghukum tanpa menyelidik..
bukannya terus memulau dan hidup berpuak!
eh kenapa tunduk kepala???

Ingat senang nak jadi ketua?
Jadi ketua kena tunjuk akhlak super saia..
jadi ketua kena matang dalam segala hal..
jadi ketua kena aqidah yang top
jadi ketua kena ibadah yang mantap
jadi ketua kena..... yalah.. contoh.. contoh..
jadi ketua kena berani.. tak kisah apa orang akan cakap,
tak kisah apa orang akan buat, yang penting..
tanggungjawab terlaksana dan Allah redha..
gulp!
Allah redha? ...
eh asal macam basah ni??

of course bila kita terpilih di antara sebaya dan setaraf (sama-sama pelajar)
dengan kita, pasti akan ada yang tidak puas hati..
pasti akan ada yang mencari salah ketua..
pasti akan ada yang cakap belakang..
tapi ...
pasti akan ada juga yang mempertahankan..
pasti akan ada yang memahami dan cuba membantu..
pasti akan ada yang terus memberi sokongan..

fainnama'al u'sri yusro
innama'al u'sri yusro
surely with difficulty is ease
with difficulty is surely ease

menjadi ketua dalam biah solehah ini penting..
seperti seorang daie dengan mad'u..
jadi, pandanglah mad'u mu dengan pandangan kasih sayang
sentiasa husnudzon dan berlapang dada..
tunailah hak-hak mereka dan berlaku adil
banyakkan muayashah dan sentiasa update niat
inshaAllah, Allah permudahkan ..
ingat, segala sesuatu di dunia ni Allah dah tentukan..
mesti ada hikmah kenapa Allah pilih kita untuk mengetuai sesuatu kumpulan.
ambillah kritikan sebagai ujian dan pujian sebagai pembangkit semangat! 

last but not least..
"And from among you there should be a party who invite to good and enjoin what is
right and forbid the wrong, and these it is that shall be successful"

-Al-Emran : 104-

 

eh, ni macam curhat je.. 
okaybai aman~

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0