"Jaga Tepi Kain Saya, please!"

Assalamualaikum dan.. hallo(Jozan) haha..
apa khabar iman dan .. fizikal..? sihat, sakit, lemah? oh tidak!!
you should know what to do when your imaan is sick and weak!
go.. go see your 'special doctor'..  I'm sure you know who I mean.. :)

"Kau ni tak sedar diri eh? Jangan jaga tepi kain orang lah! Kain sendiri pun koyak.."
ooppppss!! terlebih sudaaa..
Kita selalu dengar orang guna ayat camtu kan.. hmm..
as for me.. I realized something new.. and actually I have know this a few months agoo..
huhu..
sepatutnya.. ayat tu tukar kan lah menjadi..
"tolong jaga tepi kain saya!"
huh..? kenapa pula..? ke kain awak koyak juga..? haha!

eh.. bukan itu persoalannya.. sebenarnya the main point is..
sifat orang yang jaga tepi kain orang lain tu..
sepatutnya kalau tengok dari sudut positif.. orang tu sangat lah caring kan..
orang tu mengambil berat tentang orang lain.. baik pulak tu
sudi nak jaga kain orang.. kan..? tak gitu..

berbanding dengan orang yang tak suka jaga tepi kain orang.
takut dikata penyibuk ke..? kalau dia tu dah buat maksiat,
tak kan lah masih tak nak jaga tepi kain dia!
takut di cop penyibuk, membiarkan maksiat berlaku..? macam tu ke...??!

okay..okay.. sudah.. sudah cukup sudah.. eh!
sebenarnya dalam islam, setiap muslim itu bersaudara..
so, tak salah kan kalau kita nak jaga tepi kain sesama saudara kita..
untuk kebaikan juga, bukan ke arah sebaliknya..
dan saya rasa itu memang perlu kita lakukan!
espeseli lah kepada kawan-kawan kita, keluarga kita dan orang sekeliling kita..
dan juga mad u' kita, adek-adek happy circle kita.. kan.. :)

dan.. saya teringin sangat kain saya dijaga orang..
terutama sahabat saya, juga yang seangkatan dengannya..
saya tak nak saya terjatuh dalam gaung, susah nak diselamatkan..
kalau jatuh longkang, masih boleh angkat sendiri.. kan.?
hihi..

nak cakap la, xyah la kita guna pepatah tu kan..
dalam BM, okay tak ada masalah.. tapi bukan dalam amalan harian kita..
biarlah orang jaga tepi kain kita.. sebab..
tu menunjukkan yang mereka tu care about us..
willing to know about us and help when in need..
dan, jangan pula kita ni jadi seperti pepatah tu!
jangan kita tak nak diambil berat oleh orang lain..
tak nak terima nasihat orang lain.. kan..?

dan lebih-lebih lagi la kalau orang tu nak sangat jaga tepi kain
awak tu sebab agama.. sebab Allah.. wah! so 'manis' ! eh..
kan best kalau ada orang yang sanggup jaga tepi kain kita
atas dasar nak kan kita berada dalam redha Allah.. subhanaAllah..
bersyukurlah siapa yang dikurniakan orang yang macam tu..
tak semua orang bertuah macam ni kan..
dan saya harap, saya ada la orang macam tu jugak, DAN..
saya pun nak jadi orang yang jaga tepi kain kawan saya
sebab nakkan redha Allah tu! awak.....nak tak..? -senyumsokmo-

kita ni manusia biasa, walaupun tinggi lagi darjat daripada malaikat
kita manusia sering buat silap, sering lalai dan leka
dengan nafsu, dengan dunia.
jadi, turunkanlah ego tu bila ada orang nak jaga kain.
bila orang nasihat, tegur tak kira lah umur pun, atau jantina.
jangan lihat siapa yang menasihati, lihatlah apa yang dinasihati.
ubah pemikiran kita, apa salahnya kalau kita terima sahaja teguran
eh awak nak tahu sebenarnya orang-orang yang menegur anda itu
adalah wakil Allah tahu,
itu maksudnya Allah nak bagi hidayah kat anda melalui manusia
jadi, anda tak nak raih hidayah tu?
its okay take your time and ways.
mungkin orang akan memberontak tetapi selepas tu dia akan menyesal
ada sesetengah orang akan berdiam diri bermuhasabah
ada orang akan terus terima dan ingin berubah dengan hati terbuka
so, you choose. lower your ego or you lose. 

okay lah.. saya rasa setakat tu je kot.. inshaAllah..
willing to add ? tafaddhal :)
hihi.. ilmu untuk dikongsi bersama.. juga pengalaman..
kan pengalaman adalah guru yang terbaik..
so, lepas ni jangan lah marah kalau ada orang yang
nak jaga tepi kain kita.. tetapi BerpaDa juga lah kan..? :)
inshaAllah, semoga Allah permudahkan..
mind to care my skirt..? haha :D
assalam! aman-


 



"Kamu (umat islam) adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk
manusia, (kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf dan mencegah dari
mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab beriman, tentulah
itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman,
namun kebanyakan mereka adalah orang-orang fasik. "

-Ali-Imran : 110-
one two three say cheese! :)


Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0