Midnight stay up.. Euro!

Assalamualaikum.. assifun jiddan for late
update.. a bit busy with school.. and today I have a lot of free time ..
and yet didn't go to school today..

hows imaan..? sihat ka.. inshaAllah baik-baik sahaja :)
oh, yes.. the title is about Euro..
if you think i wanna post about who win, who lose..
you're wrong..
if you think i wanna tell you who is my favourite player or country..
you're wrong also..
haha, if you think like that, pasti korang belum kenal lagi blog saya ni..
so, what..??

okay, sabar..
its my hobby to write and blogging..
okay, honestly I've watched some match..
BUT .. not from the start until end.. just a few minutes..
yes, I've watched...
but I'm looking for something else.. that.. tak semua orang berfikiran sama
seperti saya! oh..

nak tahu apa yang saya cari di sebalik sorakan, tendangan
goalllllll ! itu..??
yahh, mungkin akan ada yang rasa ?? -_- eh?
ha,, faham-faham lah..

tengok-tengok orang main bola ni kan..
terfikir juga.. ada ke yang muslim player..?
kalau ada, ada tak dorang aplikasikan islam tu dalam match..?
that day i saw a player give a bright smile..
btw, dia tak marah-marah pun even tak tunjuk muka frust or whatever..
but, dia non-muslim la rasanya..
and then, ada tak striker yang nak tendang bola masuk tiang gol
sempat baca bismillah dulu..?
err.. u must think that err.. ???
kalau striker tu islam, mungkin patut lah kan..

and kalau dah goal, ada tak dorang sujud syukur..?
ada tak sebut alhamdulillah..
tak payah tengok euro la even Malaysia..?
tapi, yang saya pernah tengok team Malaysia main xda gol lah rasanya -_-
how would i know kan.. huhu..
and em.. forgot something.. before mula match kan..
ada tak yang baca doa dulu ke..
mana tahu yang solat hajat ke dulu atas padang bola..?

yes.. who knows kalau ada football player yang betul-betul islam
bkn hanya pada ic, keturunan.. kan..?
okay lah, nak conclude kan semuanya..
ada tak pemain bola yang berdakwah sambil main.???
yaa.. mesti ada org yg akan fikir..
ishh, apa pula nak dakwah waktu main bola..??

err.. don't you think it's easy..?
simple.. he can smile.. even when he didn't hit as target..
smile when falling and hurt.. and try to forgive..
damaikan antara pemain yang bertelingkah..? kadang2 terjadi kan..?
pray dua' before start the match..
and say alhamdulillah when succeed even other player made the goal..
kan.. okay, bukan hanya kepada euro player..
also the alllllll muslim player.. yang selalu ikut match, yang selalu
main futsal pun boleh turut sama aplikasikannya..
simple and easy kan.. semoga diredhai Allah :)

okay.. itu yang saya cari..
and ada juga advice kepada yang sangat suka tengok match..
terutama yg sanggup stay all the night..
yes, u can.. but, jangan pulak waktu subuh baru tido..
solatnya entah ke mana..? qiam jangan cakap lah ~
haa.. ni la antara propaganda barat..
nak suh org islam jaoh dari menjalan kan ibadah dan taat sbg hamba Allah..
yess.. you don't know..?
you should know!

yes, kan islam pernah menang 2/3 dunia..?
haa, antara propaganda or usaha mereka adalah mewujudkan 5s..
salah satu daripadanya adalah sports..
and the famous sports is football.. euro, FIFA or maybe MU, Chelsea semua tu..
kan..?
usaha mereka nak lalaikan umat islam..
so, beware. jangan sokong sebarang sokong.
kadang-kadang tak sedar pun negara yang kita sokong tu
adalah negara yang tak patut disokong oleh umat islam..
contohnya Russia, saya baru tahu yang Russia adalah antara penyokong
kuat Basar Al Assad laknatullah tu..
kalau kita sokong Russia, maksudnya kita samalah seperti sokong basar kan..?
okay, bukan hanya Russia..
there's many others.. nak tahu, tanya lah uncle google, aunty yahoo ke..
kan..? and saya ada terbaca satu artikel in english.
tak faham sangat lah.. tapi ada had nya lah kalau nak sokong2 football ni..
especially negara-negara Barat..
so, just be careful :)

thats all from me..
kalau ada yang silap, correct me!
semoga bermanfaat.. :)




really hope that they can spread the dakwah while playing th game :)
inshaAllah.. ameen!

peace and assalamualaikum :)

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0