Em.. excuse me, I love you!

Assalamualaikum ..
awak yang tengah baca!
apa khabar iman , fizikal, mental? opps!
okay.. erm eh, jangan salah faham ya dengan tajuk tu..
eh, cepat sangat buat andaian!
bukan tentang partner okay..
sikit-sikit i love you automatik partner ke eh..?
okay, change your mentality :)
 
okay, seteret to the point lah ..
sebenarnya nak cerita pasal teguran..
teguran.. emm, mestilah kita pernah kena tegur dan menegur kan..
apa perasaan kena tegur dan menegur..?
yes, of course so far different feelings!
kadang-kadang kena tegur seolah-olah rasa semuanya salah kan..?
mesti rasa macam "eh, kau tu baek sangat lah?! "
opps, ada saya cakap saya baekkkk sangat..?
 
itu kena tegur.. kalau menegur pula , how..?
ya, memang kita tegur sebab nak tegur diri sendiri dahulu sebenarnya..
memang kita tegur sebab tahu benda tu salah
dan kurang sopan agaknya..
ya, memang kita tegur sebab kita nak dia berubah..
bukan yang drastik, asalkan dapat berubah..
sikit-sikit , lama-lama jadi bukit, aiseh!
berubah sikit demi sedikit, asalkan istiqamah!
Itu Allah lebih suka..
dan of kosss la kita tegur dia sebab kita SAYANG dia..
kita tak nak dia sentiasa dalam kelalaian..
kita nak dia sama-sama dengan kita berubah menjadi yang lebih baik!
 
Wait, changes is a PROCESS! not an EVENT!
ya, proses.. sebab berubah bukan hanya satu hari, satu jam?
berubah sememangnya memerlukan masa..
saya pun begitu juga, anda bagaimana? eh.. hehe..
kadang-kadang memang ada yang perlukan masa yang panjang,
ada juga yang dalam masa pendek boleh
dapat perubahan yang osemm.. serious saya salute orang itu!
err.. saya tak lah macam tu.. :(
masih banyak yang perlu diubah..
like I said before, tegur orang sebenarnya nak tegur diri sendiri terutamanya!
saya dah lama dalam tarbiyah.. tapi memang masih banyak lagi karat marat
jahilliyah dalam diri! yahhh, pergi kau dari sini!!!

okay, sila tinggalkan page ini jika rasa saya emo ..
ehh!
saya memang suka sangat nak menegur ni..
tak kisahlah tegur kesalahan ataupun benda baik..
kalau benda baik tu maksudnya puji lerrr.. okay, get it??
tapi kan.. kadang-kadang kalau kita tegur..
ada orang susah sangat nak terima teguran kita..
susah nak terima hakikat bahawa benda tu memang tak baek..
dan kadang-kadang tegur dalam mukabuku..
wah! hebat lah on the spot je block dari comment..
wuihh.. dan lagi hebat, BLOCK je terusss.. senang hatii..
haaa, senang lah sangat kan, bila syaitannirojim dah tegur anda..?
gulp!
lebih senang nak dengar teguran syaitan daripada teguran manusia
yang 'beriman' kan..?

Yalah, saya akui kadang-kadang memang susah nak terima teguran..
apatah lagi kalau kita tahu benda tu memang salah..
lagi-lagi orang yang menegur adalah yang karib dengan kita kan..
Eh, apa salah nya kita gunakan teguran tu untuk muhasabah balik..
untuk reflect balik apa yang kita dah buat..
tak fikir ke kenapa orang tu tegur, mesti dia tak tegur saja-saja..
tak terfikir ke ini teguran daripada Allah..?
tapi melalui manusia sendiri..?
tak terfikir..???? FIKIRLAH!
eh, tak boleh ka nak ambil teguran tu
sebagai batu loncatan untuk kita berubah!

you are LIAR!!!!!
if you say you don't want or won't change!
I am sure all of us wan't to make changes of ourselves..
tapi, biasalah kan.. diuji sikit, terus angkat bendara puteh la..
what for..? halloo..
what you think you'll be perfect without tests from Allah..?
aahh, forget it.. you won't be perfect just like that..
eh, sebenarnya nak jadi baik tak senang, tapi nak jadi jahat tu senang..
sama gak nak masuk syurga tu tak senang, tapi nak msuk neraka tu senang..
tapi anda nak jadi jahat?
nak masuk neraka?
ataupun
nak jadi baik..?? J.o.m. (jalan orang mukmin) :)
nak masuk syurga? Jom usaha!!
ya, syurga tu mahal..
analoginya macam kereta lah. mahal kan..
nak beli kereta mesti usaha lebih kan nak dapat extra money..
macam tu gak la syurga..
yang wajib tetap buat.. tapi masih mahal kan..
buatlah yang sunat , so dapatlah extra pahala kan..?

eh.. saya tegur anda sebab..
i love you! :')
I don't want to see you fall..
Its hard for me when I'm failed to help you changes..
yes, saya sayang anda..
anda.. sahabat saya..
saya nak kita sama-sama jadi baik lagi osemmm..

kata sahabat..
"kita kan sahabat, janji eh nak tegur walau apa pun
kesalahan atau kelalaian..? promise?"
awww, sweetnya.. pinky promise my friend!
-okaykalaunakmuntahambikbaldisendiriokay-

yahh.. memang terharu bila dengar sahabat sendiri yang sebenarnya
mengingatkan diri sendiri sebelum ditegur..
dan menjadi rendah diri dengan sifat kesederhanaan tanpa riak..
tak sombong nak minta teguran dari orang lain..
bersedia nak terima dan mengubah segalanya jadi lebih baik..
yess, itu lah sahabat! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

okay, thats all I think..
memang kita tak perfect..
but to be perfect, we should not "forever alone"
suka kan nak guna forever alone ni..
we need our sahabat especially dalam menegur
dan sentiasa saling ingat-mengingati antara satu sama lain..
ukkhuwah!
haa.. ukkhuwah itu lah yang diperlukan!
persahabatan berlandaskan redha Allah ♥
yah, okay.. don't be too stingy..
let others 'poke' us..
biar orang tegur kita supaya kita Bangun dari tidur yang lena!
ehh..

Wallahualam,
assalamualaikum :)

"Dan hendaklah di antara kamu ada segolongan orang
yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh (berbuat)
yang makruf dan mencegah dari yang mungkar.
Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung."
Ali-Imran : 104

see, terang tang-tang dah Allah suruh kita buat yang makruf,
CEGAH yang mungkar.. cegah tu kira menegur lah kan..?
dan siapa yang menegur tu adalah orang yang beruntung..
eh, tak nak untung..? Allah suruh tauuu!

one moreeee.. :)
"Dan nasihatku tidak akan bermanfaat bagimu sekalipun
aku ingin memberi nasihat kepadamu, kalau Allah
hendak menyesatkan kamu.Dia adalah Tuhanmu dan
kepadaNyalah kamu dikembalikan"
Hud: 34

okay, jangan pula anda give up dalam menegur kawan ni..
ayat ni bukan bermaksud suruh anda give up..
tetapi ayat ni terang kenapa dia tak nak dengar teguran kita..
tapi, miracles may happen kan..
apa salah nya kalau kita terus mencuba
dan make an extra , dua for her/him..
kan..? hihi..
okay, silakan tegur saya jika anda rasa saya sahabat anda
yang mungkin bila-bila boleh jatuh dalam 'gaung' ..
dan i love you when I wan't you to change :)
oh ya, tegur tak semestinya kita kena perfect dulu,
menegur itu ibarat menegur diri sendiri :)
tapi kadang-kadang perlu juga betulkan diri dahulu sebelum menegur!

-peace-
 


Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0