ukhuwah fillah, sahabat !

Assalamualaikum and annyong! hihi..
lama dah tak guna bhs Korea.. 
apa khabar diri hari ini, iman tika ini..?
sudahkah sentiasa di cas ? Gulp!
alhamdulillah jika masih aktif lagi bergaya.. Oho!

Emm.. baca tajuk, anda pasti sudah dapat jangka apa yang saya nak 
sampaikan kan..? Aha!
No, anda mungkin sedikit salah.. Eh.
Okay, pada post kali ini saya just nak share apa yang saya 
dapat sepanjang cuti ini.. *cuti belum habis!
emm.. yup! outing sama sahabat.. dan outing sama kawan..

Macam ada yang berbeza?? adakah? 
Yes, of course!! 
saya nak kongsikan dengan anda bagaimana keluar bersama rakan 
dan keluar bersama sahabat..

yang paling ketaranya ialah.. bila kita keluar, berjam-jam lamanya.
solat kita tetap jaga apabila ditemani sahabat..
dan solat kita dilengahkan even kadang-kadang tertinggal 
apabila keluar bersama rakan..
di situ sudah terang tang tang lah, Sahabat itu sangat diperlukan..
diperlukan dalam membina jalinan ukhuwah :)
dan di situ juga ketara perbezaannya..

yang keduanya.. pakaian kita..
jika keluar bersama sahabat, selalunya pakaian kita yg kita gunakan
tidaklah terlalu menarik perhatian sambil menutup aurat..
kerana sahabat tahu, mereka memerlukan nasihat
dan teguran serta peringatan hanya untuk mendapat redha Allah :)
jika dibandingkan dengan rakan biasa..
mungkin pakaian itu kurang terjaga kerana tidak wujud 
teguran dan peringatan sesama sendiri.. tanpa mengambil kira
Allah redha ataupun tidak? adakah anda berada dalam keadaan itu? Gulp!

yang lainnya pula.. pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan 
dapat dikawal apabila bersama dengan sahabat yang sudah tentunya tahu dan 
faham tentang hukum itu. anda pula? faham atau sekadar tahu?
ketuk minda tanya hati! Ermm..
isi pergaulan pula lebih menjurus kepada kebaikan dan peringatan
bukan sekadar bualan kosong memercikkan air liur! Eh.. opps!

dari segi lainnya sentiasa berjimat untuk belian barangan yang hanya
diperlukan.. dan apabila nak makan pun, sahabat akan ingatkan kita
supaya baca doa sebelum makan. rasanya kalau kawan tu terus main masukkk jer! 
em..em.. patut tak kenyang! syaitan join makan makanan dia .. gulp!

errr.. saya rasa ada banyak lagiii dan
saya biarkan anda "list" kan sendiri dan
kalau boleh buatlah perbandingan agar anda sentiasa
 berjaga-jaga bila berjalan bersama rakan .. dan sahabat :)





so, moral of the story is that sahabat memang memainkan peranan penting!
untuk mendekatkan kita dengan Allah dan sentiasa memberi "tazkirah"
iaitu peringatan kepada kita dalam setiap benda yang kita lakukan!
wah, subhanallah dan syukur sangat Allah
kurniakan kita sahabat yang baik ..
siapa yang masih tercari-cari tu, yahhhhhh!
Pergi cari sekarang, kalau tak, anda INSECURE! huhu..
siriyes ni.. syukur pada Allah sebab memberi kekuatan
kepada saya untuk jadi sahabat yg baik kepada sahabat saya.
in shaa Allah :)
sama-sama lah kita perbaiki diri untuk jadi sahabat yang lebihhhh osem lagi!
haa, sahabat itu kan compliment each other..
so, you should have one at least!



Assalamualaikum
peace
~ free Gaza, save Syria ~

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0