Em, bunga anda ada madu tak?

Assalamualaikum si pembaca :)
hihi, just want to share an analogy that I think suite for a ...
partner maybe ~ haha ~

"bunga bukan sekuntum,
kumbang bukan seekor"

yah,anda pasti sudah biasa mendengar pepatah tersebut kan?
apa analogi yang berkaitan dengannya?
anda nak tahu? cuba anda sendiri teka dahulu...
tuuu, dekat post title dah ada clue , amacam?

haa, sapa dapat saya bagi senyummm! 
sambil-sambil saya 'texting' dengan rakan saya..
saya tiba-tiba terfikir analogi yang berkaitan dengan pepatah di atas.

okay, ini cuma pandangan saya, tidak sesuai untuk orang yang serius!
haha! kalau rasa salah, sila betulkan..

bunga adalah perempuan kan?
kumbang adalah lelaki ..
bila perempuan diibaratkan sebagai bunga, nak juga bunga yang 
betul-betul fresh dan mungkin.... yang ada madu?
lelaki pula, kumbang.. kumbang hinggap di bunga tak..? err..
okay, kalau bunga tu ada madu, mesti ada lebah kan..?
kalau ada lebah, kumbang berani tak hinggap di bunga..? emm..

Haa, korang dapat faham tak apa udang di sebalik nasi goreng kampung?
hewhew.. anda dapat tidak..?
sekali lagi saya tanya, anda dapat faham?
okay, take your time, to think :)

http://www.cbs.dtu.dk/staff/dave/roanoke/bee-flower.gif

okay, emm..
analogi saya ialah bunga ibarat perempuan..
tapi madu pula ibarat 'iman' seseorang..
jika bunga itu ada madu, means..
perempuan itu ada iman, ada maruah nya yg perlu dijaga 
daripada lelaki bukan mahramnya..
dan dengan ada nya madu (iman) tadi, maka pasti wujudnya lebah..
lebah di sini digambarkan sebagai pelindung perempuan tersebut 
daripada didekati lelaki-lelaki ajnabi di luar sana.. 
hihi.. dan adanya lebah tersebut sebagai penjaga, kumbang tak akan 
sesuka hati mendekati bunga.. 
kerana, bunga yang berbekalkan madu sangat mahal..
jika kumbang ingin mendekati bunga, 
maka kumbang juga perlu membawa 'madu'
iaitu perlu juga mempunyai iman yang kuat..
untuk hanya merisik si bunga bukan dengan 
cara 'couple' eh eh.. 
lelaki juga perlu menjadi soleh jika menginginkan perempuan 
yang soleh, dan sebaliknya kepada perempuan.
so, bunga korang ada madu tak..?
kalau dah ada madu, lebah boleh tolong jaga tidak..?
jangan sahaja madu terus habis , bahaya..
lelaki pula, ada tak bawa madunya..?
kalau tak ada, jangan harap boleh jadi imam kepada 
perempuan yang kamu sukai! 

hahaha, it's just an analogy..
nothing much, just want to share..
hihi.. 
bunga memang bukan sekuntum, tapi dalam banyak-banyak bunga,
bukan senang nak cari yang betul-betul ada madu dan lebah :)
kumbang memang bukan seekor, tapi bukan senang juga mencari dan menerima
kumbang yang membawa madu :D

hihi.. just a sweet reminder for all..
Kalau nak cari si soleh, kenalah jadi si solehah dahulu..
same goes to man.. nak cari si solehah, perlu jadi soleh dahulu :)
hihi, no couple in islam..
merisik adalah cara yang islam anjurkan untuk 
mengenali pasangan dengan lebih dalam :) 

hihihi, think positive!
-peace-

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0