Tarbiyah Jalan Raya!

Assalamualaikum :)
haa, baca post title, amacam? 
dapat agak tak apa yang saya nak share?

haha.. okay..
kalau dekat jalan raya..
mesti berkaitan dengan kesesakan kan?
dan kerenah driver-driver yang "osem" kan?

ya, betul lah tu..
di jalan raya lah selalunya orang menyumpah seranah sana sini..
macam-macam boleh terkeluar dari mulut tu terutamanya
bagi orang yang panas baran..
dan kadang-kadang saya rasa nak tutup mata dan telinga 
bila berada dalam kereta..
apalah nak disumpah kan sangat???
mulut tak dok insurans eh??
cubalah think positif sikit..
sabar... 
tak semua lah driver ut "osem" ..
mana tauk kot-kot, driver tu nak terkucir ke..
emergency lupa nak buka both signals ke..
ataupun dia baru mula belajar guna kereta?
and mungkin dia lupa dan tak sedar x bagi signals!

okay, please.. jangan suka tambah dosa 
dengan perkara remeh..
cuma bila driver tu timbulkan insiden hampir-hampir kemalangan ,
okay, let it go.. Hon je lah.. cukup.. 
kalau tak pun.. just say Alhamdulillah, tak kemalangan!
jangan pulak pegi jerit sumpah seranah, jampi serapah anda tu..

sakit telinga saya dengar... nanti saya pulak terikut-ikut!
itu yang saya tak suka..
kenapa susah sangat nak sabar...
kawal amarah?
macam lah anda tak pernah buat salah macam tu jugak kan?
haa, tau takpe!

Apart from menyumpah..
bagus lagi kita just say alhamdulillah sebab Allah masih lindungi kita..
bagus lagi kita think positif untuk pujuk amarah kita sendiri..
bagus lagi kita tegur kesalahan driver "osem" itu dengan berhemah tanpa menimbulkan
perselisihan faham..
kan molek gitu.... 

tarbiyah boleh jadi di atas jalan raya tau..
siapa sanggup?
ingat, cctv Allah mahaluas!
Allah tahu apa yang kita lakukan dan sebut walaupun dalam hati..

so, to all drivers..
be osem! not "osem" ..
just be patient, will you? 

-aman-

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0