Handle with care ! - Fix You

Assalamualaikum
I'm back for a couple of month..

Well, saya tak akan update kalau tak ada benda yang jadi, bad or good .
Nak tanya , apa antara benda yang susah nak pegang, susah nak simpan, susah nak dapatkan dan paling simple, susah nak wujudkan semula bila dah sekali hilang.. ? bunyi macam.. teka lah!

For sure, saya nak cakap pasal kepercayaan. Yes! TRUST
Bagi saya, kepercayaan tak mudah kita dapatkan daripada orang yang baru kita kenal
walau macam mana baik pun orang tu..
kepercayaan ni prosesnya mengambil masa..
kepercayaan ni akan benar-benar wujud apabila perkataan ini telah diluahkan ;

"If i get a problem, you are the one I find first. Because I trust you most than anyone else"
sounds like that but not exactly those words okay ..

Trust is like a paper, once it's crumpled
it can't be perfect! 

So, nak cakap kat sini.. tsiqah tu penting dalam persahabatan.
kalau belum wujud kepercayaan, belum benar-benar bergelar sahabat!
sebab bagi saya, tsiqah itu kunci keharmonian persahabatan.
Walau nampak gembira senang hati bergelak ketawa, namun kalau percaya tu tak ada,
suatu hari memang akan retak!
senang cakap, kalau ada tsiqah, inshaAllah persahabatan dan ukkhuwah tu no problem.

kenapa no problem?
ya lah.. bila kita percaya dengan sahabat kita, inshaAllah kalau dia buat salah pun,
kita masih boleh bersangka baik.. kalau dia buat kita kecewa, kita masih boleh berlapang dada.
kalau dia nak tinggalkan kita sekalipun, kita masih boleh kuatkan semangat sebab percaya
Allah yang mengatur semua, dalam masa yang sama kita percaya kalau dah benar-benar sahabat
dan kita sayang kepada sahabat kita tu, akan ada turning pointnya kat kita nanti, inshaAllah!
dan kalau dia pun percaya kat kita, dia pun dapat buat benda yang sama kalau kita yang hilangkan
kepercayaan dia.. Hmm, it's tough actually.

Tetapi...
Apa pulak cerita bagi orang yang kita dah tsiqah dengannya, tetapi akhirnya dia sendiri bertindak
menghilangkan tsiqah kita kepadanya..
perkara tu mengusik jiwa dan menyakitkan hati kita dan kita terus rasa dah tak nak percaya dia lagi..
ouch, this really hurt and upsetting!
dan apa pulak cerita bagi orang yang dahulunya sangat jujur pada kita,
akhirnya hilang kepercayaan kepada kita sebab terpengaruh? 
okay cool, keep calm and husnudzon.. kita tak tahu kenapa dia buat macam tu..
well, all we can do is pray for them and ask Allah to guide them and give chance for them to change.
yes, human make mistakes. if human not make mistakes, thats an angel!
we're not angel, they're not angel too.. so, why don't we open up our heart
to Forgive
to Let go
and to Forget

yes, of course its not easy as citing finger!
Rasulullah tak pernah ajar kita untuk membenci orang..
Rasulullah pun tak ajar kita untuk membalas balik, malah Rasulullah ajar,
kalau orang tikam batu, kita baling buah.. come on, saya percaya kita boleh..
hanya dengan kekuatan yang dipinta dari Allah :)
kalau pun terdetik kat hati kita nak benci orang tu, cepat-cepatlah istighfar..
kalau dendam , hati tak akan tenang..
memaafkan bukan mudah, but why don't we try.. seek Allah to give us strength..
dan bila dah memaafkan, perlukan proses yang panjang untuk kembali kepada keadaan asal..
of course, changes is a process not an event. Never expect they can change in a short time.

Friends, cuba lah lapangkan dada. memang susah nak kembalikan kepercayaan.
tetapi, kalau benar-benar kita sayang dan anggap dia tu sahabat kita,
cubalah terima dia, jangan membenci. lapang dada tu kan tingkat terendah dalam ukkhuwah.
kalau lapang dada pun kita tak dapat buat, apa lagi? hmm..

"Jangan kalian saling membenci, jangan saling mendengki dan jangan kalian saling belakang-membelakangi ,
dan hendaklah kalian menjadi hamba Allah yang BERSAUDARA"
-Mutafaqun A'laihi-

if you're not strong enough to face them, then be with your righteous friend,
that can help you not to hate those who betrayed you..
hiduplah dalam biah solehah, semoga kita sentiasa dapat tingkatkan iman
dan menjauhi segala yang mazmumah dan cuba memaafkan ..

The first one to forgive is the strongest
the first one to apologise is the bravest
and the first one to forget is the happiest



dan yang terakhir,
lesson learnt, kalau orang dah betul-betul tsiqah kat kita, jangan sekali menghancurkannya!
sebab, kita tahu, akibat apabila tsiqah ini dah hilang, susah nak cari balik..
so, when you loosing your friends trust, give it BACK!
feel a bit guilty to what you have done.. and ask Allah for forgiveness
and ask your friend for apologise.. 



"I ask Allah to protect me from enemies, and I start loosing my friend"
hmm, i hope this will not happen..

handle trust with care!


"Dan barangsiapa yang sabar dan memaafkan, sungguh yang demikian itu termasuk perbuatan yang mulia"
-Asy-Syura : 43-

Ya Allah, I want our ukkhuwah last in your jannah.. I won't hate and I can't forget.
It's bothering me.. and it make me curious.. O Allah, give me strength to keep husnudzon
and I hope you will kept her in your protection. I'm not perfect, I made a lot of mistakes.
forgive me Allah, forgive me my friend, forgive me scm...

Moga Allah redha~

Comments

  1. Ertinya : "Dan jika kamu membalas kejahatan (pihak lawan), maka hendaklah kamu membalas dengan kejahatan yang sama seperti yang telah ditimpakan kepada kamu, dan jika kamu bersabar, (maka) sesungguhnya yang demikian itu adalah lebih baik bagi orang- orang yang sabar. " ( An-Nahl : 126 )


    Dlm ayat nie Allah prefer untuk kita bersabar which is the most hardest part i guess sbb Allah jua lah yg memberikan rasa & emosi pelbagai dalam tubuh manusia.. Usually bila mengaku kita beriman & menTAUHIDkan diri kepada Allah.. Apa pun yg terjadi, kena yakin Allah rancang dengan penuh teliti.. Dan paling penting we cannot simply said ini adalah aturan Allah, redha etc.. sbnrnya Allah memberikan kita pilihan, setelah itu hati sekiranya kta lebih cenderung memilih utk berbuat kesilapan.. Maka itu adalah sebahagian drpd hikmah kehidupan yg kelak dia kena terima.. either menjadikan dia seorg yg befikir atau end up menjadi sebaliknya..

    Seeloknya, berlapang dada & maafkan.. teruskan idup mcm biasa.. setidak2nya.. mrka juga perlu di beri peluang utk berubah.. sama mcm kita nk Allah bg kta peluang utk berubah.. Wallahu alam :)

    ReplyDelete
  2. inshaAllah kak :) thanks bagik respon ..
    trying to forgive and forget.. but it takes time ..
    ambik masa mok betulkan keadaan or just normalize that condition.. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0