Aqsa Syarif ! Jazakallahu khairan khatira ~

Assalamualaikum yang sedang membaca :)
Hihi... hari ini saya telah menghadiri satu pogram "ROSE TO ROSE" Aqsa Syarif !! :D
I will tell u from A to Z.. but if there's missing part, let me know :)
23 January 2012- BINTULU ~

First nak ucap jazakillah to Kak Aishah sebab sudi ambik kami
ke Masjid Assyakirin Bintulu.. walaupun, a bit late for us I think :D
But, no worries! we've arrived safely to the masjid...
and me and Hana meet new friends and unexpectedly, one of them
name is same as me!!!!! woah... i've been triplet.. :D
hoho... so funny.. but her nickname is a bit far from her actual name :)

when we arrived, eh.. speaking duhal tek..
haha..
dah sampai di masjid, kami tolong Kak Aishah kemas-kemaskan
barangan produk Aqsa Syarif..
ada keychain, badge,notebook,kad boikot barangan Israel,
susu(satu cube equal to one glass of milk) wow! ,
alas kain, tudung, bookmark, calendar(wall and eco) rose to rose pin,
tafsir case, haa.. rasanya tu je lah.. :)
woah! subhanallah.. semuanya cantik2.. kalau boleh nak je beli setiap satu..
sebab saya yakin, itu bukan harga sebenar..
maskudnya di sini ialah, pastinya lebihan wang yang diguna untuk
beli produk tu akan dikumpul untuk bantu saudara kita di palestine!!
best kan, berjual sambil beramal..
and.. kami lah yang tolong jaga mini stall tu tadi.. :)
bez! sekejap je dapat pengalaman berjual..
dan jugak.. tak sangka jugaklah..
barangan tu huih!! sangat laku! saya hanya sempat beli badge
Aqsa Syarif.. :'( i want the eco-calendar but, all sold.. :)
xapa.. asalkan badge ni nanti boleh ingatkan saya
dengan saudara kita di Palestine sana :) syukur alhamdulillah...

Pengisian daripada makcik sharifah dah mula..
tak ingat nama full dia.. :) eh.. jap.. mari search!!
haa.. i found it !

Puan Sharifah Mahiza Binti
Syed Abdul Kadir


haa... itu lah dia yang bagi sharing tentang Aqsa Syarif ni...
Beliau adalah Pengurus Projek Khas dalam Aqsa Syarif ni.. :)

lepas tu, diteruskan pula dengan pengisian dan sharing daripada kak syimah
yang mantap!!! :)

Cik Noorhasyimah Binti Ismail
Pegawai Pentadbiran dan Kewangan


haa! Dia ni memang bersemangat kental..
Dia tak bersemangat sorang-sorang.. tapi dia bawak kami turut bersemangat sepertinya!!
wah! memang lepas dengar sharing dia ni...
rasa macam berdosa je sebelum ni tak berapa peduli dengan Palestine..
Haa.. lagi satu! dia antara 3 orang wanita yang dipilih
dalam rombongan Aqsa2Gaza2(A2G2) Ramadhan yang lalu..
melalui pintu Rafah..
best kan! Dia cerita sendiri pengalaman dia ..
****
 video sambutan van-van misi bantuan adalah sambutan misi A2G yang pertama melalui misi VP5 jalan darat bermula di Kota Landon.
dan yang paling terharu sangat tu..
satu video yang menunjukkan orang Gaza sambut mereka dengan meriah..
bukan buat party ye! mereka menunggu di sepanjang perjalanan van-van rombongan masuk..
apabila van-van tu melimpasi mereka.. nak tau apa mereka cakap??
"MALAYZIA! MALAYZIA! MALAYZIA! "
tak salah lagi tu! mereka sambut dengan sorakan yang penuh gembira! subhanallah..
dan juga.. ada antara budak-budak di sana..
crew mungkin sedang ambik video mereka..
"i love u Malayzia" "malayzia!"
subhanallah.. riak wajah mereka sangatlah gembira..
dan Kak Shimah ada cakap, waktu mereka datang..
budak-budak kat sana cepat-cepat lari ke arah mereka dan bersedia nak tangkap gambar!
wah.. comelnya.. haha.. walaupun org malaysia yg pegang camera..

****
 Yang paling menyayat hati tu bila tengok satu video ni..
jap ah.. search dulu.. :P
waduh! penat saya mencari.. tapi tiada juga.. :(
x apa.. nanti saya cuba cari lagi..
haa.. memang siapa yang tak keluar air mata,
setakat mata berkaca tu pun dah cukup menunjukkan
yang kita care fasal mereka!
tambah lagi kan.. makcik duk sebelah saya tu..
yang dia mampu lafazkan cuma.. "Ya Allah!..Ya Allah! .. Ya Allah! "
saya sebelah dia pun jadi makin sebak.. memang dah bertakung lah air mata tu..
tapi tak jatuh-jatuh malah diserap kembali.. :)
harapnya air mata tu dapat beri kesan lah kan..
bukan setakat sedih tengok kezaliman zionis tu..
tapi juga akan mendoakan mereka akan dilindungi oleh Allah..
InshaAllah.. ameen!

alamak.. i can't find that video :'( hm.. okaylah saya cerita ..
video tu tentang rejim zionis nak rubuhkan rumah orang palestine..
satu keluarga ni ada, mak, kakak, nenek , adik perempuan, adik lelaki and  a paralysed boy..
yang mula2 fasal kakak dia tu tak berapa faham..
tapi, tiba-tiba tentera zionis masuk dan tarik mereka semua keluar dari rumah tu.
dengan kekerasan pulak tu..
tapi, si Ahmet ni tadi, budak lelaki yang lumpuh
dalam umo linkungan 10 hingga 12 tahun rasanya..
dia dijatukan ke atas lantai.. dah dia lumpuh bahagian kaki..
lepas tu ketua zionis tu tadi masuk, dia guna penutup mata sebelah
macam lanun tu..
dia hampir nak sentuh Ahmet, tapi segera Ahmet menahan tangan ketua zionis tadi.
lepas tu ahmet ckp "kenapa mata awak sebelah tu buta ke?"
dia pun naik berang.. ditolaknya kepala Ahmet..dan dia cakap..
"oh, kamulah hero ya.. sy yakin kamu boleh keluar sendiri"
masyaAllah! Ahmet tu lumpuh.. mak dia menjerit-jerit nama Ahmet.
kereta kren yang akan meruntuhkan rumah mereka memulakan operasi mereka!

AHMET TAK SEMPAT KELUAR!!!!!!!!!!!!!!! :'(
selepas runtuh satu rumah tu, mak Ahmet
meraung-raung mencari Ahmet dalam runtuhan rumah tu..
termeniarap lagi ibu Ahmet..
"Ahmet, don't cry! Allah is with you!"
"Ahmet, Allah is with you!"
setelah ibunya berhenti meraung..
"rest in peace Ahmet.."
subhanallah.. seorang ibu yang rela melepaskan anaknya
dan mendoakannya ... :'(

and.. saya sempat tengok jugak ke arah org depan sana yang sharing..
dia pun turut menangis jugak..
dan saya rasa dia dah bnyk kali tengok video tu tp xdpt tahan sebak..
memang kejamlah zionis ni..
tapi hakikatnya yahudi israel ni sebenarnya takut ...
kami tengok graf penduduk di palestine..
penduduk palestine sentaiasa meningkat walaupun ramai yang syahid ! subhanallah..
Allah dah gantikan waris-waris syahid ni..
dan yang best nye.. statistik menyatakan..
seorang palestine yang mati syahid, kira-kira 15orang bayi yang lahir.. subhanallah.. :)
dan pula.. ramai orang cakap dunia akhir zaman kan ramai perempuan daripada lelaki..
tetapi di Palestine, lelaki memang lebih ramai daraipada wanita..
tapi.. hahaha...
kenapa graf tentera israel semakin kurang???
kak Syimah cakap sebab sebenarnya orang Israel ni takut apabila berada kat bumi Palestine tu..
sebab tu, ada yang keluar palestine..
dan, mereka kurang berkeluarga..
*saya ada tertengok video seorang anak palestine ni cakap,
ada di antara tentera zionist tu berperikemanusiaan..
ada yg tak menembak..
seolah-olah mereka melihat anak-anak kecil, seperti anak mereka..
video kat bawah :)

***
jadi betul lah orang israel makin kurang.. :)
pernah jugak saya dengar ada tentera israel yang bunuh diri sebab
dah tak tahan dengan kekjaman yang dilakukan..
tapi kan.. kalau nak taubat tu , bukan bunuh diri jalannya..
sama jugaklah buat kekejaman dengan bunuh diri kan.. nauzubillah..

then, kami dapat banyak lah input drpd Kak Syimah..
dia ada jugak tunjuk video semasa diaorang melawat orang gaza..
rasa macam best je!
tapi hati ni belum bersedia nak g sana... what a shamed! :(
dan Kak Syimah cakap macam faham je tutur bahasa mereka..
tapi hakikatnya tak, ada translater..
tapi tu lah kan.. rasa nak belajar bhs Arab lah!! :)

Haa! ada jugak dia share video tentang sebuah keluarga ni..
x ingat nama wanita tu..
dia sebaya Kak Syimah, ada suami yang sakit tulang belakang
and ada 5 org anak.. wah.. hafal!
hihi.. tapi, wanita-wanita Palestine ni mereka
buat jahit-jahitan, macam kraftangan..
dan dia ada buat scarf or shawl ada bendera Palestine..
and Kak Syimah ada scarf tu..
dia pun pass ke kami untuk sorang-sorang tengok scarf tu..
hehe.. me and Hana ambik kesempatan..
guna scarf tu dan snap! :)
tapi, scarf tu tak ada dijual.. :(


banyak lah input..
ada share fasal Rachel Corrie..
Yoyo Yusra..
Ummu aiman..
dan ramai lagi la..
hmm.. rasanya saya sendiri pun perlu search dan baca sendiri
tentang mereka ni.. :)
jangan lupa tau..
Palestine tu tanggungjawab kita semua...

Haa.. baru teringat.. Aqsa Syarif ada jugak buat projek tanggung anak yatim
kat Palestine tu..
kira sorang tanggung seorang anak yatim minimum satu tahun..
kira anak angkat kan.. subhanallah, murahnya rezeki..
kalau lah saya dah bekerja kan.. saya ON! :)
dan ada jugak projek bantu keluarga penduduk Palestine..
orang sana, Kak Syimah cakap anak mereka minimum pun 5 orang!
dan ada yang sampai 13 orang..
kiranya macam satu oraganisasi usrah di bintulu ni dah boleh bantu satu keluarga di sana..
subhanallah, anaklah rezeki mereka kan.. :)

ada juga budak-budak tadika kat Malaysia
hantar kad untuk budak-budak kat Palestine..
mereka baca senyum riang je..
padahal tak faham pun, bahasa kita pula tu..
dan ada satu kad ni, Kak Syimah cakap..
"Eh, kawan, awak jangan nangis ye kat sana..
kita kat sini doakan awak"
alamak.. terharunya budak-budak pun dah faham..
apatah lagi kita yang dah matang kan..

dan sekarang pun ada lagi kan misi pergi ke Gaza..
dekat sana..
ada ternakan lembu.. subhanallah.. lembunya besar dan susunya pun banyak..
memang rezeki Allah bagi kan..
ada jugak ternak ikan talipia..
eh, ikan talipia dalam air tawar kan..
tapi mereka kat sana guna air laut!
air laut kan masin.. ada lah yang ditambah.. :)
ada 10 kolam besar ikan ni.. tapi 2 buah kolam dah dimusnahkan oleh rejim zionis!
ada jugak kilang roti orang Malaysia.. hebat juga kan orang Malaysia ni.. :)
Lagi.. bantuan perubatan..
Bantuan makanan tu mesti..
hihi..bantuan budak sekolah..
macam-macam kan.. dan lagi satu..
kat sana kan elektrik kejap off, kejap onn..
kat hospital ramai je budak yang sakit, sampai bnyk tali-tali tube kat badan..
jadi, Aqsa Syarif nak bantu UPS..
sekurang-kurangnya boleh tahan sampai 3 hingga 4 jam..
kesian budak kat sana ramai dapat kanser akibat bom-bom tu..
Syafakillah dan semoga Allah meringankan beban mereka
dan menguatkan semangat mereka.. :)


rasanya setakat tu je kot..
InshaAllah.. kalau ada yang terlepas, I'll update later!
Jazakillah for Kak Syimah and Makcik Sharifah.. :)
dan Jazakumullah untuk yang sudi membaca.. :)
together we Dua' for our brothers and sisters in Palestine..
and together we help them..
And do remeber to BOYCOTT ISRAEL PRODUCTS!
EACH CENTS WILL BE USE TO BUY A BULLET!!
nak ke kita tolong belikan peluru untuk tembak saudara kita di Palestine?!
nauzubillah hi min dzalik !!!


lupa nak share..
kalau xdpt semua, boikot slow-slow..
ada 4 yang paling utama ::
~MC DONALD!!! syukur alhamdulillah tak ada kat Bintulu :P
~NESTLE!!! nestle ada banyak tau! Milo.. haha.. kan ada vico.. :)
~COCA COLA!!! aik tu.. memudaratkan ada lah!! ee..
~LO'REAL!!! dahle mahal.. takyah je guna.. dah cantik dah pun.. :)

wallahualam..
wassalam~



haa! dah jumpa..
jazakillah to Kak Syimah lagii coz bg link..
ni la video Ahmet tu.. :)
minta maaf, sbb cari eng sub punya x ada..
so, sapa yg nak, download ler..
kan ada vlc media player.. :)

Assalamualaikum..
peace be upon to you! :)

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0