marah? mad? angry? mumeng? hihi !

peace be upon to you!
hehe...
what?
angry?
why should?
huhu...
everyone have been in this condition right?
aa!!
u lie if u said u never!
haha..
marah..perlukah kita nak marah2 ni..
ish..ish..ish..
marah ni berkait rapat sesangat ngn sabar kan...
hihi.. saya baru je marah tadi..
honestly..
about my fb.. haha.. sot sikit..


hmm..
marah..
kenapa nak marah??
"eiyh eymah! straight to the piont lah!"
ha.. okay..okay.. tgk.. marah da ..
hehe..
sebenarnya kalau kita marah,
syaitan lagi suka..
nauzubillah..
ee.. suka ke syaitan suka kat kita??
haa.. kalau xsuka, jgn marah..
kalau dah "ter" marah tu, cepat2 istighfar ye!
banyak caranya nak calm down kalau tengah marah ni..

~ ambiklah air wuduk.. kerana..
sesungguhnya api kemarahan tu boleh dipadam dengan air
dan sebaik-baik air adalah wuduk.. :)
~kalau marah tengah berdiri, duduklah..
tenangkan diri..
~kalau tengah duduk pulak, baringlah..
kalau tak pun take a nap..
betul.. marah tu akan reda dgn sendirinya..
~yg ni mungkin susah sikit kan..
sebab apa kita marah sebenarnya??
sebab kita belum maafkan orang yang buat kita marah tu..
fikir logik ekk..
kalau kita maafkan je org tu and buat slumber je,
marah tak kan jadi kan..


and..
marah ni ada jenis jugak..

:: cepat marah, cepat reda..
:: cepat marah, lambat reda..
:: lambat marah, cepat reda..
:: lambat marah, lambat reda..

haa! mana satu korang pilih??
semestinya dan kalau boleh..
pilih lah yang nombor 3 tu..
jadi orang yang lambat marah..
tapi kalau dah marah, dia cepat reda..
hmm..
bukan ke best camtu..
marah benda yang sepatutnya lah..
dan kalau boleh elakkan marah ni..
ee.. dulu sy ni agak panas baran jugak..
tp kan lama2 dlm bulatan gembira ni..
panas baran tu mula kurang..
ada tu mungkin sikit lah..
tapi, harapnya dapat dielakkan lah kan.. :)
haa.. lagi satu..
cantik ke muka kalau marah?? haha..
x kan.. jadi, jgnlah marah :P

"Dan kami tidak mengutus rasul-rasul sebelummu ( Muhammad)
melainkan mereka pasti memakan makanan dan berjalan di pasar-pasar.
Dan kami jadikan sebahagian kamu sebagai cobaan bagi
sebahagian yang lain. Mahukah kamu bersabar? Dan Tuhanmu Maha Melihat"
(surah Al-Furqan : 20)

haa! dah ternyata dalam alquran
orang lain jadi ujian untuk kita..
nak ke kita bersabar?
bersabarlah..
sesungguhnya Allah bersama dengan orang yg sabar :)
jangan marah-marah tau !! be cool ~

wallahualam ..
assalamualaikum!

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0