Ayat-ayat Chenta daripadaNya (An-Nur:26)

Assalamualaikum...
hihi.. ni my new idea..
inshaAllah semua tu datang dari Allah juga kan..
kalau bukan dia yang bagi ilham.. siapa lagi.. :)


"Wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik,
dan laki-laki yang baik untuk wanita-wanita yang baik(pula)"
(An-Nur,24 : 26)

Haa!! Mesti dah dapat teka topic best hari ini kan..
Nak tau ke? takyah lah..
okay..okay.. fine.. nak tahu kan..
sabar..

Topic yang best tu ialah "couple"
best lah sangat kan.. heh!!
Aa..haa! Siapa tengah couple??
wiuhhh.. tak tau ke couple tu Haraaaammm!!
in Islam..
Hmm.. kenapa wujud couple ek?? siapa yang mula-mula couple ni eh??
Saya pun tak tau.. hihi.. Ssaja nak tanya..

Saya cuma nak tekankan "Jangan berCOUPLE! selagi belum nikah"
Haa..mesti yang tangah bercouple tu mencebik baca tadi kan..
saya tak tahu.. tapi Allah Maha Mengetahui..
kenapa nak mencebik?? for what?? bweo??!!
Dah sah-sah couple ni haram lah kawan-kawan..
Kenapa kau tanya.. alamak ! Big Trouble! Oh boy...
couple ni memang lah HARAM..
sebab....

---> girls cakap lemah lembut dgn boys dah dosa.. kenapa? suara kan aurat.. kalau fikir logik kan..
---> pegang tangan dah batal air wudhu' ! Dosa lah tuh!!!!
---> Tengok mata sesorang , dah berjam-jam .. LALAI!!!
---->cold shoulder lah konon ye, bagi Hot Slap baru tau.. haram lah!
---->dah tu duduk berdua, nanti datang Si Syaitan penyibuk.. suka ke??
----> kalau si penyibuk dah datang, haa!! Faham-faham lah!! dah sah dosa!!
Astaghafirullah alazim!!


Nak nafikan apa lagi....??
couple dah ternyata HARAAAAAAAAAAMmmm!!
Alasan nak cari teman hidup..
bukan couple cara nya.. Islam menganjurkan perminangan
untuk mengenali bakal isteri dan suami..
dengan syariat yang telah ditetapkan!
hihi.. lepas dah kenal, terus lah nikah.. tunggu apa lagi..? :)


Couple ni buang masa dan meLALAIkan..!!
Tak percaya ke??
Mak panggil makan, nanti kejaplah mak.. layan dulu si dia.
biar berlapar sampai perut rock and roll .. ish..ish..
kring...kring... yang itu jugak dijawab dulu!
Azan memanggil tak disahutnya.. ish..ish..
Malam nanti sanggup pula tahan ngantok!!!
sampai pukul satu dua pagi..
nanti Subuh kau g mana ??
xpayah cakap Subuh.. Qiam lagi lah tidak! kan..?
sanggup pula buang duit top up RM10 seminggu..
ishh.. kalau aku, 3minggu = RM30..
wah.. baik beli buku novel tarbiyah.. tak pun baju muslimah.. :)
Mak ayah ajak outing tak nak, nak jugak dengan si dia..
malah ada banyak lagi pahal kalau outing dgn family..
berbanding dapat dosa outing dgn si dia! haduih!!!
kawan nanti kena sepak tepi..
tapi indahnya kalau dalam ukkhuwah kan, x ada yg bercouple..
couple dia tu lah sahabat yang mengingatkan dia kepada Allah.. sweet lagi kan.. :)
huh.. dan bermacam lagi.. xkan nak taip semua! haha..


Haa! dah terbukti berkesan..
eh.. apa pulak ni..
salah.. salah.. haa! dah terbukti couple ni buang masa dan lalai!!
astaghafirullah alazim!
korang ni... couple ni ibarat kucing makan whiskas !
kucing tu tang seronok je makan makanan yang menyelerakan
padahal organ dalaman dia sedang memburuk kerana
makanan tu tak baik untuk dia..
samalah macam couple!!
dalam seronok-seronok ber couple ni,
Couple tu sebenarnya boleh mengundang banyak sangat dosa!
ya Allah.. korang masih nak couple ke??
kalau dah suke sangat.. g la ajak mak ayah.. minang.. :)

okaylah xnak cerita panjang.. korang pun bosan..
haa.. tiada ubat yg tiada penawar kan..
so, take this precautions..
eh, mcm nak wat experiment chemistry pulak.. haha!!

dear girls and boys....
~ don't watch so many romantic movie or dramas.. especially korean and english..
korang pun tahu kan...
~ Don't even want to try couple, cause once you drown in couple, you end up hurting yourself..
selalu kan tengok post-post merapu orang yang break up.. what for??!!!
suitable your face!!! :D
~ Go Islamic programme or Usrah or any Majlis Ilmu..
korang akan dapat jauhkan diri dari couple ni.. :) trust me!
~ Remember Allah punishments for those who made sins from couple-ing!!
Sungguh! Azab Allah itu pedih.. nauzubillah..
~ Don't make friends with those who dates.. If can , you stop him/her..
kalau korang betul-betul sahabat dia, stop them then..
kalau tak, korang sendiri akan terperangkap dalam permainan dunia tu...
~ Do prayers! Make a lot of Dua' to protect you from making much sins..
Setiap hari kena solat, dah solat tu doa lah.. xsusah kan.. ? :)
~last but not least.. remember that, Allah promises are true!! And will be..
Ingat lah .. janji Allah tu pasti..
Kalau kita nak jodoh yang baik, kita jadilah baik..

"Si Soleh untuk Si Solehah"

Sekian dari me!!
peringatan untuk jari jemari yang menaip juga!
semoga bermanfaat..
dan yang sedang bercouple tu.. muhasabahlah diri..
tapi kalau degil jugak, don't regret soon...
peace upon to u!
Assalamualaikum..




Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0