Bulatan Gembira Episode 1 ~

Assalamualaikum! peace be upon to you :)

Hmm... sudahkah anda membaca tajuk di atas??
wah! skema ayat.. hihi.. @ happy circles.. :D



letak episode..macam lah drama!
memang punnnn.. if you truly understand.. and it will sure have the
best ending.. :)
but.. in this first episode..
it's just the beginner and still 'jahilliyah' oh shame me...
and.. hopefully will bring lesson to reader.. enjoy.. :P


assalamualaikum..
me.. a simple muslim girl..
saya pun macam remaja biasa kat luar sana..
kalau tanya tentang solat... umm..
xdalah ikut azan sangat.. macam xdisiplin masa lah katakan..
kalau baca alquran.. umm.. ustaz lama dah tak dtg rumah..
eh.. penulis menaip sambil makan snacks.. eh!..
kantoi pulak.. hehe..
kalau nak cakap alim itu tak sama sekali.. dush! dush!
hmm. puasa..puasa jugak.. tapii.. xpernah ganti ponn..
ish..ish..ish..
haa.. macam mana pulak dengan rutin harian?!!!
mesti interesting kan?? mesti aarr.. -gelak kecil-
pagi..bangun.. cam biasa lah kan.. pastu bersihkan diri..
pergi sekolah.. balik-balik.. mandi.. makan.. solat..
then, kelas hypers yang setiap petang ada! huh.. penatlah..
balik.. makan.. mandi.. solat..
malam.. kerja rumah.. 'homework'..
tido.. haa.. just that?.. simple..
weekend.. pagi.. 'homework',,,
kalau free.. facebook la apa lagi..
saya dah lemas dalam laman sosial ni sejak tingkatan satu or dua..
tapi dulu guna friendster.. hahahaha..
ada jugak Hi5.. now.. fb lahhh.. semua orang mesti ada kan.
-ada lah sangat.. gelak-
lepas tu.. malam selalu kan ada drama Korea!
haha.. layan lah.. apa tunggu lagi.. barat pun sama gak..local tak
lupa lah.. hihi.. cuma hindi je tak.. -gelak besar-
memang layan.. solat lepas drama habis ekk..
kalau sekolah.. memanglah study.. xkan dating.. opps..
study.. huh.. penatlah kan.. dah nak PMR.. haha!
kadang-kadang susah nak buat macam orang cakap tu..
belajar bukan untuk exam..
sebab kalau xda exam, xbelajar.. -hampeh-
dah penat sekolah.. balik-balik pinggan mangkuk bertimbun..
ahh!! banyak nya.. dahlah penat ni..
'homework' tu pun dah malas, terpaksa.. tak ikhlas..
mulalah stress datang.. tah apa-apa ntah..
hot-tempered pun salu jugak attack.. kalau tak marah, nangis geram..
-girl..girl..-
mesti ke hot-tempered?? hadoh..hadoh..
you ask me about my friends..?
oh yes.. i have a lots of friends..
boys, girls.. xkesah.. kawan je punn..
best la.. dapat hang out , bual-bual.. gossips.. umm.. xla over sgt..
lagi.. umm.. makan2 and hang out..
raya sama2.. ziarah sama2.. -senyum-
ah? couple.. ah yes.. of course.. haha!
girls kan.. mudah cair.. konon!
gayut? text? jalan sama? normal lah kan.. haa..
mengucap lah oiii..
haa.. kalau tengok lagi kan..
belajar tu kadang-kadang tolak tepi sikit..
yang dalam tangan..
HP! FB! FS! TV! PC!
masyaAllah.. semuanya 2letters.. ishh..
x ada ke yang 3 letters? 4 letters ke? -geleng-
haa.. pastu remaja student kan..
kuat la gak stress nya.. -stress lah sangat-
hmm.. renungkanlah..

apa yang kau dah lakukan?????!!
ada ke semua tu mengingatkan kau dengan Allah?
mahupun Rasulullah..?
aigoo.. macam tu kau kata muslim..
i think is not..
muslim don't do that..
hmm.. okayla.. thats just a stories..
harapnya dapat dimanfaatkan..
no! bukan sy suruh mencontohi drama kat atas ni!
bukan.. i mean is..
semoga dapat muhasabah diri anda sendiri la..
apa yang anda dah lakukan dalam sentiasa mengingatkan diri
dan orang sekeliling dengan Allah??
dah cukup ke? dah putus asa ke??
mengucaplah banyak-banyak..
it's just before.. haha.. don't take it serius okay..
everyone have that attitudes.. lies is sin.. -gelak sindir-
hmm.. sebenarnya there's a lots..
but no need lah i think to tell it all.. kan..
I beleive you guys know well.. -gelak sindir-
haha.. and.. most important..
i beleive that semua orang nak berubah kan..
semua orang juga ada hak untuk berubah kan..
haha.. dan.. nak berubah.. tu bukan duduk rilexs je..
perubahan tu takkan turun dari langit macam hujan turun!!
oh.. stop dreaming.. nak berubah mesti ada usaha..
tak percaya ke?

hah.. eymah!!
hampir terlupa surah apa and ayat apa..
tapi alhamdulillah jumpa gak :)

"Baginya (manusia) ada malaikat-malaikat yang selalu menjaganya
bergiliran, dari depan dan belakangnya. Mereka menjaganya
atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum
sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri."
(Ar-Ra'd  : 11)

kan dah terbukti bahawa..
perubahan tu mesti kena usaha lebih sikit..
haha.. Allah itu kan sweet... saja dia nak test
hambaNya.. baru lah dia bagi special gifts..
the gifts i mean will be in the next episode!

to be continued... :) 

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0