Can't Stop , We Won't Stop!!!

Assalamualaikum! and hello.. konichiwa :)
apa kabo iman ando?? sehat ke dok? kalau xsihat, cepat-cepat lah cari penawar oke?!
hii.. so.. can't stop we won't stop!
oh.. bukan.. bukan lagu korea tu.. bukan ringtone fon dia.. bukan..
TETAPI....
apa?? -gelak kecil- saje je nak buat orang meneka kan..
tak apa, biar otak tu ligat sikit nak berfikir.. kan.. make mind thinking!

hmm.. sebenarnya itu bukan tajuk lagu..
bukan juga tajuk buku atau novel..
bukan juga tajuk drama atau movie!!
tetapi itu adalah tajuk kepada post saya kali ini.. -winking-

maksudnya ialah 'tak boleh berhenti, dan tak akan berhenti'..
rasa-rasanya saya kaitkan tajuk ni dengan apa?
Siapa dapat bagi sweets! -dalammimpimalamni ahahah!-

okay..okay.. sebenarnya saya kaitkan tajuk ni khas untuk 'TARBIYAH'..
betul tak? kita sebagai muslim yang beriman..
kita memang tak dapat nak berhenti daripada ditarbiyah kan..?
dan juga kita tak akan berhenti ditarbiyah mahupun mentarbiyah
saudara muslim yang lain kan..?
sama jugaklah 'DAKWAH'...
can't stop the dakwah, and won't stop it!!
kita kan dicipta untuk menjadi khalifah di bumi ni..
so, dakwah tu bukan hanya tanggungjawab para alim ulama'..
bukan hanya tugas para ustaz-ustazah..
malah tanggungjawab semua umat islam!!
dan semua orang selayaknya mendapatkan tarbiyah
untuk diri.. dan sebaik-baik tarbiyah..
adalah tarbiyah Allah S.W.T... sweet isn't it? -senyum nampakgigi-

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu
menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu
dan meneguhkan kedudukanmu"
-Muhammad :7-

Haa.. dakwah dan tarbiyah tu kan macam
nak tolong islam, tolong agama Allah..
so, memang dah jadi tugas kita..
dan sesiapa yang dah masuk ke jalannya yang lurus..
stay until ends!! -senyummmm-

dan.. tarbiyah dan dakwah ni kan sebahagian daripada ibadah..
so, tak nak ke rebut saham akhirat nanti?
Tak nak bekal apa-apa untuk akhirat nanti??
tepuk dada, tanyalah iman.. -hihihi-

Sebagai seorang muslim yang lemah, yang tidak lepas dari melakukan
kesalahan, memang kita sangat memerlukan tarbiyah itu..
tarbiyah itu lah yang akan membimbing dan menigatkan kita kepada
Yang Maha Esa! wah.. siapa tak nak ditarbiyah..?
usrah a.k.a bulatan gembira a.k.a konferens riang a.k.a dakwah fardhiah..
itu salah satu cara untuk mengikuti tarbiyah..
hihi.. amacam? nak join tak? -kelip-kelip mata-

dan..dan.. yang dah masuk dalam aktiviti tabiyah ni..
tak kan selfish kot.. tak kan nak diri tu sahaja yang ditarbiyah..
muslim kan bersaudara.. tak kan nak masuk syurga sorang-sorang!!
bawa lah teman, sahabat, keluarga, dan orang awam sekeliling anda!
chewah.. semangat tuh! -kekeke-
for me.. this is it.. dakwah through blog..
cause I love writing.. -senyum sokmo-
and so through facebook.. siapa cakap fb melalaikan?!
sungguh saya tolak pendapat yang tak matang itu -wakakaka-
kalau kita bijak, semua benda boleh jadi ibadah kan..
semua benda boleh jadi top up amal kita.. kan..kan..kan..? -winking-

dakwah is the same.. cuba tengok fb jap..
wah! banyak je page, group tentang islamic kan..?
dan ada jugak kawan-kawan yang super cool..
post tentang islamic.. automatik bukak fb je boleh mengingatkan kita kepada Allah..
dah kawan-kawan post tu, saya pun tak hanya baca dan amalkan.. inshaAllah..
tapi saya juga create a page.. -gelak kecil-

kalau sudi, like ye.. -hihihi-
dan.. blog zill qayyim ini lah medium dakwah saya juga..
tapi.. kalau direct tu, lidah terkelu..
so, I chose blog and fb.. vlogger mungkin tak kot..
sebab.. saya kan girl.. mana ayu.. -gelak lucu-
saya tak reti guna twitter.. and malas, takut tak ramai yang kenal..
hihi.. mungkin saya nak buat youtube channel saya sendiri..
tapi bukan saya yang jadi pelakon..
mungkin pic.. editors.. text.. -hahaha!-
dakwah kreatif cara saya..lah katakan..

hmm.. rasanya sampai di sini sahaja inshaAllah..
next saya cerita lebih banyak lagi oke..?
kalau ada yang silap.. mohon ditegur ya.. :)
dan.. just one to remind you..
don't stop tarbiyah and dakwah .. peace!


wassalam :)

Comments

  1. nice one . keep it up :D I'll support you

    ReplyDelete
  2. jazakallah.. :) help me oso oh.. haha.. u too!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0