Musim Sonata.. ?

Assalamualaikum.. dan.. annyonghusaeyo!!
apa habok iman ekaw?? sehot dak? :D
*asyik tanya soalan yang sama je dalam post.. tak ada lain -.-
eh! sabo.. dengar dulu.. den nak habak sat ni..
saya sentiasa tanya khabar iman anda supaya anda dapat check
sendiri keadaan iman anda sekarang.. begitu juga saya.. tak gitu?
jangan mu bosan.. -gelak kecil-

Araso..araso.. masok topic okay.. -senyum meleret-
Hmm.. musim sonata? Apa tu? Whats that? Bo??
sonata.. selalunya mesti dikaitkan dengan negara Korea kan..
ewah..ewah.. alu senyum dengar sal Korea... -angkatturunkening-
Haa! Best sangat ke Korea tu?? -best- eh!
Nak tanyalah kenapa ramai remaja absolutely nya remaja  sangat minat
dengan Korea termasuk yang menaip ini.. -gelak kecil-
dan hinggakan ada yang tersangat OBSES sampai
makan tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah..
ewww!! come on lah.. jangan dok obses sangat..
-fikir-fikirkan-


Haa!!!!!!!!!!
dah fikir? anda fikir apa tu?? terbayang apa dalam kepala?
jangan terbayang Choi Si Won sudah!! -keningmengerut-
jangan pula fikir nak beli DVD movie atau lagu KPOP tuh!!
awat hang ni.. dush! dush! dush! -gelaksorang-
tak.. bukan nak larang sebenarnya.. saya pun masih tengok korea jugak..
saya pun manusia biasa.. remaja perempuan biasa..
bukan senang nak buang jahiliyah tu.. -mataterbeliak-
Hah? JAHILIYYAH KAU CAKAP??
err.. a ah.. bweo??! anijo?!
tettttt.. okay saya ex to the plain..


why? Bwe? Kenapa?
Sebab... Remaja sekarang layan Korea sampai terkadang
tak ingat dunia.. kalau tak hengat dunia.. Allah lagiiii dia lupa..
maklum.. terlalu syiokkkk dijamah dengan muka-muka
hensem yang kadangnya pelastikkk tu.. -senyumsembeng-
dan juga muka-muka yang comel tergedik itu.. -keningsebelahterangkat-
err.. betul kan...?? The fact right?

Dalam Islam... tak haram kalau nak berhibur..
tetapi.. berhiburlah dengan perkara yang tidak melalaikan..
perkara yang boleh mengingatkan kita dengan Allah Yang Maha Besar itu..
dalam islam ada hiburan!
Nasyid.. drama pun ada.. movie pun ada..
khatjiman!! beware la.. anda kan bijak.. -winking-
kena lah bijak memilih kan.. tak gitu??


why I said melalaikan.. I know you want me.. eh.. silap!!!
i Know you know the answer.. kan..? Lies is sin..... >_<
saya suka korea jugak.. tapi tak sampai tahap obses.. serius.
yang ini more kepada yang terlalu obses lah..
sebab apa layan Korea ni melalaikan..
first.. kalau tengok KPOP tu.. music bank kan..
inkigayo kan.. waktu bila tu?
waktu MAGHRIB!! nanti dah layan kpop tu, solat maghribnya tolak
tepi.. baca Al-Quran nya tolak tepi.. mungkin ada yang tak lah tolak tapi
ditangguh dulu.. adoyai.. hampir je tu.. -garukepala-
then.. kalau drama.. drama bila-bila pun ada kan..?
drama pulak berjam.. dan kalau iklan kat kbs and one hd tu..
fullamak.. menang iklan TV3!! -gelaksindir-
dah iklan singkat tak sampai pun 3minit rasanya..
mana nak berhenti nak g solat...
jangan cakap solat.. nak makan lagi.. houseworks nya lagi..
mandi ntah-ntah tidak.. ataupun mandi kambing! -tutupmuka-
lepas tu.. tu yang kat dalam TV naa..
yang dalam lappy tu amacam? dalam hen fon how?
dalam ipad lagi.. ipod lagi.. tab lagiii.. notebook lagi.. mungkin juga kat wayang!
pergghh.. hebat tuh! -opps.. silap!-

Haa.. dah nampak kan kesannya..
tapi satu je saya nak pesan..
boleh memang boleh layan korea ni..
tapi.. BERPADA-PADA dan jgn smpai melalaikan..
memanglah susah nak buang jahiliyyah ni..
apa kata kita buat slow-slow.. slowmotion..
tapi jangan sampai slow macam siput dan last-last tak gerak!
no..no..no..

dalam islam kan anjurkan apa-apa sahaja untuk perubahan..
walaupun sikit, tapi istiqamah(berterusan).. -senyumwinkingeyes-
haa.. kan molek gitu..? :)
~ mujahadah melawan nafsu ~
selalu orang pesan..
jangan sampai benda tu jadi Tuhan..
maksudnya apa?
contoh eh.. dah azan maghrib..
Allah dah panggil tu.. Seruan Allah kepada semua muslim!!
Semuaaaaa.. all!! tapi anda masih di depan kaca TV..
dan seolah-olah Benda dalam TV tu yang panggil anda.
dan anda pun menurutinya tapi tak menuruti Allah yang Maha Mencipatakan Manusia..
peringatan tuk diri ini yang ligat menaip juga.. -aman-

saya kat sini bukan nak kutuk korea.. eh..
sampainya hati.. sedangkan saya juga masih minat..
tapi in pogress untuk buang sikit-sikit..
hihi.. bukan korea je lah actually..
barat tu pun kuat jugak.. cuma tempatan ni je tak seberapa..
so, jangan lah mudah terpengaruh okay..:D
sweet reminder for you and me!!
nasyid kan boleh.. :) merdu lagii.. xyah tgk AF.. tgk imam muda..

salute!! :)

So, just to remind me and you..
jangan hanyut dalam musim sonata.. sejuk..memang sejukk..
berselimutkanlah Tarbiyah Allah.. InshaAllah.. -senyum-




Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0