Forum Ukkhuwah bersama IM Asyraf , UP Firuz dan Ust. Akhwan

Assalamualaikum dan haiiiiiiiiii... !
ya betul, saya ada menghadirkan diri di forum ni!
*opps, xtanya pon! ketawa besar-

hihi.. forum yang berlangsung selama hampir 3 jam memang best!.
Eh, kalau nak diceritakan.. ada kisah sebelum saya dan
2 org lagi sahabat saya nak ke forum ni.. ada di entry
http://herexperiencesss.blogspot.com/2012/02/now-i-believe-in-sabar-itu-indah.html
hehe.. best kan kisah nya.. :)
menjadi pengajaran terindah! senyum bangga-
eh! hati-hati..
haa.. sudah-sudah! mulakan cerita.

araso! araso!
Okay! forum dah start!! attention :D
tak.. belum lagi.. mestilah ada kata alu-aluan dan doa pembuka majlis..
hiihii.. then, lepas doa, ada la penyampaian hadiah sikit..
lepas tu baru forum mula..
okay.. push the button and start!
pada suatu ketika, dia telah..
apa kau merepek ni??!
okay -gelak dan senyum sinis-
muncullah Ustaz Akhwan (motivator)
sebagai pengulas soalan kepada para panel jemputan iaitu..
Imam muda Asyraf dan ustazah pilihan Firuz!
mula-mula ustaz salah parking..
lucu betul la ustaz Akhwan tu.. -gelak kecil-
forum malam tu bertajuk
"ukkhuwah memperkasa ummah"
hmm.. manusia..manusia..
memang mudah lupa..
-lupa apa soalan ustaz-
hihi.. tp ulasan dari imam dan ustazah memang mantapppp gilerr.. :)
and yang saya suka semangat imam muda asyraf..
hehe..
dan pengalaman ustazah Firuz.. best!
impian saya jadi kenyataan bila berpeluang tengok secara live
Kak Firuz talk.. :) wa.. alhamdulillah.. :')
imam muda pun ada share pengalaman jugak..
semua tentang ukkhuwah lah..
macam mana nak rapatkan ukkhuwah..
ukkhuwah ni bukan dengan sahabat je..
dengan keluarga, jiran, saudara mara, kawan dan semua orang! *yeke??
iye.. haha..
ada sorang ni dia tanya lah nama imam..
dia cakap nama dia Micheal..
imam jawab lah Asyraf.. sampai 4 kali imam ulang.. perghh.. heran kan..
tup2 jumpa dengan mamat tu lagi..
dari jauh dia sebut Asyraf!!
imam terlupa nama dia..
haa.. dari situ lah muncul pengajaran yang tak masuk dalam list beli..
eh! pengajarannya di situ.. dia suruh imam
ulang sampai 4 kali supaya senang dia ingat.. hehe..
kalau saya buat macam tu kat orang..
mesti dorang jawab.. 'amboi...' -gelak gelak-
 haa.. tapi memang mantap lah ulasan imam muda kita.. :)
ayat saya.. "terkesan di hati" apabila mendengarnya..

lepas tu ulasan ustazah Firuz pun power jugak..
dia share pengalaman dia..
tentang ukkhuwah dgn jiran..
jiran dia chinese new year.. eh! bangsa cina.. sorry*
hihi -ketawa buat-buat-
kak Firuz baru je balik Malaysia dan aunty tu ingat dia maid kat rumah ustzh tu..
haha.. kesian.. tp kak Firuz pun ckp2 lah and dia
cakap dia nak masuk pertandingan yg mcm imam muda..
wah! aunty tu tau.. -bunga api sikit-
then, lepas kak Firuz ni dah jadi juara ustzh pilihan..
aunty tu ckp.. u menang UP itu kan..
wah!! aunty tu tgk UP jugak..
*sedang aku tak tengok -.-
hihi.. tp best kan non-muslim pun tertarik dengan rancangan macam tu..
imam muda saya tengok.. :)
hehe..
memang bersyukur sangat lah dapat datang..
'Allah menjanjikan yang lebih baik jika bersabar kan..'
hihi..

rehat sebentar..
penonton dijamah pula
dengan nasyid dari kumpulan Saifullah dan Syua'ra..
hihi.. best tau..
nak tengok vid nasyid.. jommm..
alamak..
xtau la kenapa video nasyid tu xdapat di upload..
-still smiling-
x apa.. inshaAllah sy try.. :D



****
Haa! best kan.. memang berbakat.. :)
medium dakwah juga.. bukan kpop yerrr.. *ye lah sgt..
haha!
okay sambungan cerita tadi..
alamak! ustaz Akhwan turun dari pentas dan nak
cari mangsa baham dia.. :P
Hana dengan Eymah takot je ustaz pilih kami.. haha..
then, tak! pilih sorang lelaki and perempuan..
soalan cukup menarik..
umm.. afwan.. saya just ingat soalan makcik tu je..
nak catat tp gelap.. bahayakan mata..
soalan makcik tu ialah..
'macam mana kalau keadaan sekarang ni rumah yang bertembok..
macam mana kita nak rapatkan ukkhuwah antara jiran..?'
ohh.. baru igt.. haa.. soalan ni lah yg kak Firuz share
fasal dia dengan aunty td.. hehe..
memang mantap lah ulasan imam dan usztazah.. :)
dan sangat best apabila dorang beri contoh, berdasarkan pengalaman
dorang sendiri.. best kan??! hehe..
ada jugak tergelak sampai nak menitis air mata
dengan kelucuan dan keshashulan Ustaz Akhwan yang dibuat-buat..
hadoh..hadoh.. Hana xpat henti gelak.. -gelak lagi-
rasanya macam tak dapat lah nak cerita semua kan..
sebab, memang kene pergi sendiri, baru cool !! -menetang2 dpt pegi-
-jelir lidah-
haha.. and the last part kan.. yang memang 'terkesan' di hati.
sambil imam muda Asyraf berzikir..
sambil tu Ustaz Akhwan berdoa..
doa dia dengan penuh feel..
dalam kegelapan..
dalam alunan merdu zikir imam muda..
sangat terkesan di hati hamba Allah yang lemah ini..
mata mula berkaca..
mendengar suara imam yang berzikir dan ustaz yang berdoa
dengan penuh khusyuk..
-hujan!-
i mean.. cried la..
menginsafi diri.. dan rasa teringin sangat nak bertemu dengan Rasulullah S.A.W.
sempat lagi adik duduk sebelah sahabat saya tanya..
'kenapa korang nangis??'
berulang dia tanya..
macam mana kan nak explain dengan budak yang belum meniti
usia matang.. macam automatik terfikir..
sahabat pun jawab lah sedaya upaya dia.. eh!
-macam osem quote plak- :D
ohh my.. can't believe Ika yang rock burst into tears jugak..
but heran Hana yang lemah lembut x hujan pun, just mendung je..

Forum pun dah end.. huhu.. syukur alhamdulillah..
semua dah buat yang terbaikkk woo.. :)
lepas tu, ramai orang balik terus..
hee..
kami.. ouh.. kami tidak mahu balik dulu.. -gelak besar-
kami nak take last pic with Kak Firuz and Kak Aqidah
and so mintak sign dorang.. :)
wee.. alahamdulillah..
jazakillah for the sign and osem quote
and so the pic!!
but.. xsempat la nak mtk sign IM..
haa.. tak apa.. asal dapat yang ustzah dah syukur.
hehe..
sekian.. itu saje kot yang nak d share..
okay lah ada sikit video yang kami sempat rakam..
tak lama.. sorry.. hehe..
sekejap pun cukup right?
ini je yang dapat di upload..

video
really sorry if line xlaju.. stuck! -gelak-
this are the snap time!!

suasana sebelum forum mula.. :)
 pengacara majlis..


 Ustaz Akhwan mula menceriakan suasana.. :)

 tu dia!!!!!!


penonton dalam kegelapan.. :)

mesti ni part Ustaz Akhwan buat lawak :D

pakcik yang telah dipilih oleh Ustaz Akhwan yang sedang
menujukan soalan kepada imam dan ustzah..

 teliti mendengar soalan penonton.. :)




Haa! tengok Ustaz Akhwan duduk bersama penonton..
yang baju coklat tu.. :P



Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0