Agamaku islam, budayaku barat!

Assalamualaikum ya ikhwah dan akhwat..
guess what..? the title of this post..
such an amazing title for me..
tak tahu lah bagi korang kan...?

apa-apa pun saya akan cuba yang terbaik!
*ini orang yang request -mukablurr-

hmm.. apa pandangan korang tentang seorang muslim, tetapi dia mengamalkan
budaya barat.. I think almost more than half of us be in this
situation! percaya tak...? 
ke.. korang masih tak perasan.. hmm. that will be dangerous..

 why..?? -garukelapa- eh!
sebab.. itu bahaya.. *bukan ke sama bahaya dan dangerous?
betul..sama lah tu.. kenapa bahaya..?
sebab... benda tu boleh merosakkan iman kita!
budaya barat.. siapa tak tahu..?!
you are such a liar if you say you don't know..
islam agama.. agamanya memang islam..
tetapi... budaya dia.. yang dia amalkan adalah gaya BARAT..

barat.. nak saya list kan juga..
uih , boleh tak dok masalah seh.. *ketawajahat
**couple
**watching movies (TV)
** hearing music (Kpop,JB and muchhhhh moreeee!)
**hang out .. (sah-sah...)
**fahion!!
**sports...(especially football)
there's a lot kan.. tak kan tak tahu kot..

hmm.. bagi saya kan.. sepatutnya title ni tak perlu ada pada seorang muslim..
dia dah ternyata islam.. tapi mengamalkan budaya barat..
budaya barat yang kita tahu banyak yang
bertentangan dengan ajaran islam..
islam itu sendiri kan the way of life..
so, kenapa nak ikut budaya barat lagi..
tak cukup ke sunnah Rasulullah yang dah dia tinggalkan untuk kita..??
tak cukup kah...??!!

okaylah.. saya nak sentuh sikit..
budaya barat..hmm.. saya pun still gak buat.. -tutupmuka-
haa.. semua manusia tak lepas dari kesilapan kan..
dan ada juga yang kita boleh jadikan pengajaran..
contohnya televisyen tu..
sekarang kan banyak cerita-cerita, drama-drama, movie-movie
yang best-best lagi osem lagi meyentuh jiwa lagi emoo.. eh!
jadi, kita sebagai muslim kena lah pandai menilai
yang mana kita boleh tengok, dan yang mana kita patut tinggalkan..
mungkin juga sekarang dilemmmmma korea kan..
dilemma lah sangat.. korea bukan barat lah!! *tahulah aku.. lom habis cakap gi..
kadang-kadang dilemma korea tu dah hanyutkan ramai sangat
remaja pada masa kini.. -sighhh-
tapi korea okay lagii dari barat.. (isi kandungan dan perwatakan)
tapi korea lebih teruk (pandang dari kelemasan remaja)..
bukan begitu cik abang dan akak dan adik...??

tak payah jaoh lah.. couple.. isu fames!!!! -tekan'!'kuat-kuat-
couple.. kalau orang barat mana peduli..
dekat tempat awam lagi tu.. dan batas pergaulan dorang..
pergghhh.. *sila jangan tiru aksi mereka*
what a ... ! shame on you kalau korang macam tu juga!!!
ish..ish..ish.. islam kan ada garis panduannya..
ada juga batas-batasnya.. hah? rasa rimas dengan batas-batas tu..?
Ya Allah, biar rimas sekarang, tak rimas di padang Mahsyar nanti..
uhuk...uhuk.. -mataberkaca-

malu lah.. malu.. malu!!!
kalau kita ada title "agamaku islam, budayaku barat" !
title tu saja dah melambangkan pendirian orang tu sendiri..
cuba korang fikir macam mana korang tengok orang
buat benda tak betul..
so, jauhkan lah buat benda tu sebab nanti orang tengok
kita macam pandangan kita terhadap orang ltu tadi..
got what i mean..??
okaylah for example.. kita tengok mamat tu merokok,
heh limpas dia bau hangit! asap yang bau bluekkk..
haa.. lepas tu suatu hari kita pula yang merokok..
tak rasa ke yang orang lain pandang kita macam mana
jijik kita pandang orang yang merokok tadi..??
*its just an example..

so.. nak cakap kat sini.. islam agamaku..
mestilah ikut 'islam' itu sendiri..
budaya boleh diketepikan..
tak salah tengok TV, but choose the best one..
yang Allah suka.. dan yang boleh kita ambil pengajaran
daripadanya..
boleh dengar lagu,tetapi.. lagu yang
mengingatkan kita dengan Allah..
boleh bercinta.. tapi bukan bercouple.. *yang ni mesti faham!
jangan salah tafsir sudah..
boleh lepak, tapi lebih elok kalau lepak tu kita
tukarkan dengan......
usrah! bulatan gembira! konferens riang! kan lebih osemm..
boleh berfesyen.. tapi ingatlah.. aurat tu.. niat juga penting..
boleh tengok bola (atau mana-mana sports)
asal solat tak tinggal.. *should know the history!
okay.. islam tu mudah sebenarnya..
mudah jika kita ikut .. dan jadikannya cara hidup..
budaya, adat dan resam.. itu cuma.. *lu fikir lah sendiri -nabil-
ingat tu.. malu kalau ada title tu..
malu lah!
hmm.. rasanya setakat ni saja kot..
*nanti ada yang tak larat baca sebab panjang..
*tengok tajuk lahhhhh.. -jelirlidah-

"sesungguhnya orang-orang yang bertakwa, apabila mereka dibayangi pikiran jahat,
(berbuat dosa) dari setan mereka pun segera ingat kepada Allah, maka
ketika itu juga mereka (kesalahan-kesalahannya)"
-Al-A'raf : 201-

"sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah senda gurau. Jika kamu beriman
serta bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu, dan
tidak meminta hartamu"
-Muhammad : 36-

"ada yang kata life is start with B and end with D..
thats is Birth.. di mana kita baru lahir.. tak tahu apa-apa..
and Death.. which is the end of our life.. tak juga kembali membawa
apa-apa.. but...
between B and D has the letter C..
which is Choose.. dalam kehidupan sentiasa ada pilihan..
sama ada marah atau senyum..
solat atau tidak..
manusia sahaja yang diberikan pilihan..
so, choose the best one , inshaAllah He reward you.. "



Assalamualaikum!

-peace-

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0