Before the dawn... BTD!

Assalamualaikum and hello! :)
kaifahaluki..? ;) ahha! arab turnnnn..
and apa khabar iman der..?

BTD.. infinite....!!! eh.. bukan yang tu..
bukan nak tulis lirik lagu ni.. bukan.. andwe!
BTD.. before the dawn..
sebelum Subuh! Apa korang selalu buat.. -garukepalatakgatal-

Haa! tido.. apa lagii..?? kan..
kenapa masih tidur? kan azan nak dah bunyi..eh.
bukan ke Allah dah suruh kita dirikan solat malam..
solat malam = Qiamullail..
sapa pernah buat, angkat kening! aha..
alhamdulillah yang pernah buat tu..
tapi inshaAllah berterusan ek.. -tunduk-.- -
biar sikit, tapi continuously.. that one Allah like!

Hmm.. qiam.. Rasulullah jugak selalu qiam..
antara kelebihan qiam ni.. jengg..jengg..jengg..!!



-- Dan pada sebahagian malam hari, sembahyang tahajudlah kamu sebagai satu ibadat tambahan bagimu. Mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat terpuji.(Surah al-Isra, ayat 79).


-- solat malam juga sumber kekuatan mukmin!

-- solat malam juga bantu kita masuk syurga dengan selamat.. inshaAllah!

-- dapat menghayati kebesaran Allah dan memohon ampun kepadaNya..

-- rasa tenteram dan hati sentiasa tenang..

-- cuba korang qiam, ada tak rasa senang hati (happy) .. sbb dah berjaya

bangun sepertiga malam yg org lain sedang nyenyak tidur??

Haa.. itulah antara kelebihannya.. tapi..

there's a lot actually!! banyak manfaat kita boleh dapat..

Hmm.. mesti ada yang tanya.. Qiam apa juga ibadah yang nak dilakukan..?

qiamullail..

dirikanlah solat tahujjud, taubat, hajat dan witir..

tambah lagi dengan baca AlQuran, panjangkan zikir.. :)

mudah kan..

dan senang juga nak tunaikan yang wajib selepas tu, Subuh prayer!

haa.. kan disunatkan solat sunat dua rakaat sebelum subuh.. :D

inshaAllah banyak pahala kita boleh dapat..

dan.. org yang dirikan solat malam ni seolah-olah dia bercahaya!

fullamak.. tak ke best tu..??

kalau yang belum tu, kita start seminggu sekali nak.. at least.. -.-

kan.. daripada tak ada kan..?

inshaAllah, solat setelah yang wajib adalah tahajjud(qiam)..

umm.. rasanya setakat ni je dulu kot.. eh.. cardigen. eh!

inshaAllah kita sama-sama mulakan malam kita dengan qiam!

bittaufiq wannajah!

rugiii tau kalau tak bangun qiam..

haa.. ada tips gak, , ,.

kalau takut tak cukup tidur, kita tidur lah lebih awal..

supaya dapat bangun awal..

thats all from me.. not much.. :)







jangan lupa set jam takut tak sedar! -peace-
wallahualam!


Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0