Layakkah Kita untuk meraikan Aidil Fitri ?

Assalamualaikum warahmatullah..
asiffun jiddan sebab lama tak update and in ramadhan pun tak update :'(((
xpa.. di kesempatan yang ada, saya 2 in 1 kan :)
Apa macam Ramadhan kali ini..?
menyeronokkan atau menyeramkan atau menyedihkan atau lagi gempak..?
saya harap yang positif lah kan.. inshaAllah :)

Ramadhan..alhamdulillah sebab Allah dah bagi kita rasa sampai
di bulan Ramadhan kali ni.. dan dah syawal dah pun.. alhamdulillah :)
rasanya apa yang specialnya Ramadhan korang kali ini..?
saya, mungkin ada yg sgt special dan first time sy buat .. wah!  terujaaa..
apa tu..? eh, rahsia lah.. hanya Allah yang tahu .
dan harapnya pahala setiap amal yg kita buat tu
Allah berkati dan lipat ganda kan.. inshaAllah ameen!
3 fasa ramdhan dh pun berlalu.. sayu je rasa hati ni..
sebab pembuka dan penutup ramadhan xdpt diraikan dgn ibadah puasa terutamanya..
juga Qiamullail.. xpe, ada hikmah di sebaliknya
kalau kita bijak mengetahuinya ;)

so, apa yang kita dah buat..?
puasa, yup of course.. tapi anggota badan yg lain turut berpuasa x..?
tepuk dada, tanya iman sendiri :)
solat.. harapnya 5waktu yang stret full ..
plus solat sunat.. rawatib, terawih, qiamullail dan lain-lain solat sunat..
lagi..? bersedekah.. yup! sedekah, yang lebih baik lagi ber waqaf kan harta kita yang kita ada :)
then, buat amal ibadah yang lain seperti
baca al-quran sampai khatam, tapi sy gugur.. :(
berzikir dan diperbanyakkan ..

okay, itu semua korang pun tahu kan..
so, korang rasa cukup ke amal yang kta dah buat..?
untuk bulan Ramadhan yang mulia..? dan tercapai x azam ramadhan kita..?
yah,, i think I'm not enough worshipping for Allah :'(
forgive me... Allah.. forgive me... Allah..
but, don't lose hope, Allah still give us life to
fix whats bad and not perfect.. if fasting..
Syawal kan ada puasa 6.? so, why don't we try our best..
sebab puasa 6 tu ibarat berpuasa setahun.. subhanallah !
kalau ibadah yang lain tu, kita try la istiqamah, tambah sikit2 asalkan berterusan..
yang sedikit itu, jika berterusan Allah suka <3
xpala pahala yg kita dapat tu hanya itu tak berganda-ganda
seperti di bulan Ramadhan..
sapa suruh tak buat betul-betul..? padan lah muka!
ya,, serve you right eymah!!! err..

apa-apa pun, macam mana2 pun Ramadhan korang,
redha lah.. redha juga dengan pemergian ramadhan tahun ini.. :'(
ya.. harapnya kita berjumpa lagi dengan ramadhan tahun depan..
emm.. hari ni first day syawal..
hari raya tu kan hari kemenangan..
maksud kemenangan di sini, yang saya faham..
menang apabila kita berjaya melawan nafsu kita yang err.. tak payah cakaplah -_-
then, kita berjaya memperbanyakkan amal ibadah kita, rayalah..
kita berjaya capai azam kita, rayalah :)
tapi kalau semua tu kita tak berjaya macam mana..???
layakkah kita nak meraikan hari kemenangan Aidil Fitri..???
-_- yes.. I admit, saya rasa saya tak layak nak raikan hari kemenangan ni..
sebab I'm not doing my best in Ramadhan :'(

so, apa apa pun! kita tetap kena sambut jugak kan..
dalam-dalam kita rasa tak cukup tu, saya pasti mesti
ada at least one thing yang kita buat special ataupun lebih baik daripada
tahun-tahun yg lepas :)
pesanan saya, jangan jadikan 1 Syawal pemusnah amalan muliamu
di bulan Ramadhan..
continue.. let's continue..
jangan makan banyak sgt, jgn ziarah rumah orang terlalu lama
sampai menyusahkan orang rumah..
jaga dan kawal lah nafsu :)
tak susah kalau kita betul-betul nak, syaitan tu..
minta lah perlindungan dari Allah.. A'uzubillahi minassyaitonnirrojim!
lindungilah Aku dari rejim syaitonirojim!
jagalah solat, jangan asyik beraya, tak singgah masjid..
dah semestinya rumah org yg kita ziarah tu islam kan,
apa salahnya pinjam tempat nak solat? easy right..?
jagalah adab.. terutama pergaulan antara bukan muhrim..
jaga jangan tak jaga! *remind for myself too ..
aurat satu hal.. laki perempuan tetap kena jaga aurat..
jgn asyik ckp perempuan je x ttp aurat, laki pon ada tau?!

okay-okay.. tak nak panjang-panjang..
nanti tak siap-siap..
takabbalallahu minna wamikum! :)
semoga Allah memberkati amal ibadah kita di Bulan Ramadhan..
dan semoga Allah kurniakan istiqamah dalam diri kita sehingga
akhir hayat kita, amin ya rabb al amin :)
so, sapa yang kenal diri ni, sudi-sudi kan diri
datang menziarahi saya yang sudah lama
tidak bertemu muka bersua gembira.. ewah!
haha.. okay, selamat hari raya..
Happy Eid Mubarak..
berpada-pada lah ingat saudara kita di Palestine, Syria,
Somalia dan Burma..
jangan lupa doakan mereka juga ya.. :)
assalamualaikum warahmatullah ..


me with ma girls siblings :D


with my lil cousin :D



Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0