Quantity vs Quality

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah

Assalamualaikum

Perkara ini dah sering terjadi , bukan saya seorang tetapi para daie' yang lain juga
tapis tapis tapis , siapa yang menapis?
memang sukar nak tarik orang untuk dekat dengan islam dan faham islam ..
apatah lagi orang-orang yang dah berjaya ditarik 'peringkat pertama'
tetapi mereka tak semestinya akan tertarik ke peringkat seterusnya..
tak faham? jangan garu kepala yang tak gatal tu !

as for example, kita memang senang nak ajak orang untuk ikut program yang kita anjur
program yang semestinya membawa setiap jiwa untuk mengenal Allah, kenal islam
dan faham islam ini sebagai cara hidup muslim..
senang memang senang, senang lagi bila kita benar-benar tahu siapa yang memang berusaha
dan dah dipilih oleh Allah untuk menghadiri program yang kita anjurkan
kadang-kadang kita tahu ni salah satu medium dakwah kita
dan semestinya kita memang nak sangat orang yang kita sayang , orang yang kita tahu
mereka mempunyai potensi , tertarik dengan program yang kita anjurkan..
tetapi, kadang-kadang mereka itulah yang sangat susah nak ditarik, kan? EH..

Dari situ lah kita sebagai daie' belajar untuk sabar, belajar untuk husnudzon dan berlapang dada.
Sebab daie' sangat tahu , dari permulaan dakwah kita dah Allah jalankan proses "penapisan"..
walaupun program yang kita anjur bersiri, memang Allah bagi peluang untuk kita berusaha dan cuba!
Dari program bersiri ini lah kita dapat tahu siapa yang Allah pilih untuk benar-benar berada dalam jalanNya
dan dari situ jugak kita tahu Allah dah mula tapis mereka.. yes, Allah know what best for us and for them! :)
selalunya program bersiri dibuat untuk menarik dan membina lebih banyak kumpulan-kumpulan
penggerak (xtreme giler bunyi) yang baru , atau lebih dikenali sebagai usrah. ya bulatan gembira!
Jadi, kita sentiasa mengharapkan mereka yang terjebak akan terus istiqamah untuk mengikuti
aktiviti-aktiviti yang kita anjurkan dan komited dengan usrah..
tetapi, berlaku lagi tapisan Allah, Allah Maha Mengetahui siapa yang Dia beri hidayah
dan siapa yang Dia pilih untuk berada dalam dakwah dan tarbiyah ini . Gulp!

Dan...
Dari perkara itu juga lah kita kena tahu dan percaya, hati manusia itu Allah yang pegang
Kalau mereka yang kita dah betul-betul usaha nak tarik dan ajak, masih tak berpeluang nak
datang program atau usrah, then trust yourself that you've do your best, and let Allah do the rest !
nice quotes! Eh .
Nak buat apa pun tak dapat selain doa, doa dan doa .. and try to be close to them (DF you know)
and the rest, leave it to Allah.. Allah yang menciptakan manusia, jadi Allah jugalah yang
berkuasa dan berhak mengawal dan menggerakkan hati mereka..
Jujur, tegur bila perlu..
I try too..

Macam tak relate dengan topic?
Okay here we go :)
selalu kalau kita nak buat program tajmik, konferens riang, bulatan gembira....
kita selalu ambil berat tentang 'quantity' kan? instead of 'quality'
tahu tak, saya pernah ada pengalaman, lead a tajmik programme, which should invite like tuwenti person
but the only came were three of them, if not mistaken ..
Bangggg!
You see, but I still continue the programme although a programme should attend by at least ten
person and above.. its a bit funny, but what my sahabat said, "woah" with a surprised look when I tell her .
Pengalaman saya baru tiga-kali lead this kind of program and pernah juga jadi naqibah untuk tiga usrah
yang berbeza, tetapi sekarang tetap satu, mengikut kemampuan saya ..
dan dari tiga-tiga program itu lah, saya belajar banyak sangat benda! paling penting saya belajar untuk
sentiasa sabar :) Alhamdulillah Allah uji..
dan Alhamdulillah walaupun tak ramai, tapi adalah 'product' yang inshaAllah istiqamah dalam dakwah
dan tarbiyah ini.. see, we should highlight the QUALITY not quantity..
kalau ramai, tak ada kualiti, tak juga guna kan?


okay, maybe my tone of this post is a bit sound of dissapointment,
but deep in my heart, I just want to persuade my little heart , so I can be strong enough to face
all this trials :) inshaAllah , pray for me and for "them" ..
So, moral of the example, be patient, think good of them, spacious-chest and keep on moving!
never give up, because you put trust in Allah to count your sincere efforts :)
percayalah, tapisan Allah sebenarnya memudahkan kita, tetapi tak bermakna kita perlu
berhanti mengajak, miracles can happen, kun fayakun, banyak-banyak lah doa ..
inshaAllah, Ujibu dakwataddai' izada'an (Allah will respond to the caller) !
never lose hope to Allah :)

do correct if I'm wrong !
here, some lovely qoutes from our AlMighty Allah S.W.T.

"Bukanlah kewajibanmu (Muhammad) menjadikan mereka mendapat petunjuk, tetapi Allahlah yang
memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki..."
 Al Baqarah : 272

"Dan janganlah kamu (berasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (derajatnya) jika kamu orang yang beriman."
 Ali-Imran:139 

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0