Flashback 2014

What have I done in this year?

Well..
awal tahun bermula sesi pengangguran sebab lepasan STPM..
okay its so bored to be ex stpm than ex spm.
sebab apa? degree punya intake memang akhir tahun la. lama tunggu.
to be sad and frust, I didn't get any university and I've lost the first chance to
study abroad! (Surabaya)
what a waste of time kan .kalau lah senang dpt permission. DREAMING!

Emm.. masuk madrasah tu bukan dalam plan.
Hanya cadangan daripada empunya Raudhah untuk mengisi masa lapang sambil
menunggu kemasukan universiti. yeah, I am the only one who got special offer.
special lah sangat kan, aku sorang yang tak confirm akan ke surabaya.
well at first its not easy to get dad's permission.
I just hope that Allah will give me the best while I'm being patient
to wait for further my study...

tapi kan, tahun ni saya perasan - saya sangat aktif untuk berprogram ..
ya lah, kan duduk dalam Raudhah (dorm) senang la nak pegi sana, pegi sini.
kalau kat rumah, agak terhad dan ada limitationnya.
duduk sini senang nak kelua, senang nak buat apa yang disuka.
tapi tak lah sampai melampau kan. masih waras lagi ni -.-
That why I like to be there.
Well, you will think I'm weird cause you're not in my position.
Mungkin itu lah hikmahnya kan Allah campak saya dalam Raudhah
dan masih tak berpeluang sambung belajar lagi..
aduhai eymah, jangan sedih, jangan give up dulu.
belajar tak kenal usia :)
tak perlu cemburu dengan kejayaan orang lain sebab itu rezeki mereka.
who knows my luck is more better than them kan? inshaAllah amiin!


But tahun ni kan, saya banyak belajar mengenali perwatakan manusia
memang 'best' melayan kerenah bermacam jenis manusia .
apatah lagi diberi amanah sebagai ketua asrama. memang pergh!
tapi kan, dalam banyak-banyak hal sesama manusia, entahlah.
aku hilang makna ukkhuwah. aku tak merasai ukhuwah yang sebenar.
aku belajar untuk jadi matang, tetapi selalu tak berjaya kerana emosi.
mungkin.. mematangkan emosi itu yang utama!

Entahlah tahun ini , semangatku kian pudar.
semangat nak bawak adik-adik usrah pun luntur.
semangat nak lead program pun kurang.
cuma semangat nak 'menyertai' sahaja.
semangat nak sambung belajar tak payah cakap lah,
bercelaru, tertekan hanya kerana permintaan dan keinginan. uhh..
lepas ni tak kisah la mana-mana u pun nak, asalkan sambung belajar.
doakan keterujaan nak sambung belajar tu tak kan hilang dalam menunggu
intake tahun depan lah.

Alhamdulillah, kira 'okay' jugak lah cuti panjang tahun ni sebab berpeluang pergi
Mukah, Balingian dan Miri. tak apa lah tak puas kan, asal dapat jejak kaki tengok alam.
tapi masih jugak nak pegi Kuching and I miss there so much!
Ya lah lepas ni jangan nak memberontak lagi, dah kira okay lah tu kan?
but if I can, I wish to be a traveler one day!

Kira okay lah kan banyak program yang dapat join, seriyesly tahun ni lah paling aktif!
Usrah pun makin 'tough' haha. kadang rasa tak layak masuk ohana yang tu.
tapi nak buat macam mana, Allah dah tentukan itu lah ohana aku.
tapi rasa teruk sebab mungkin banyak hak-hak yang belum tertunai.
banyak jugak terima teguran 'membina' tahun ni. kena tough jugak lah nak terima sepenuhnya.
Ya lah aku manusia biasa jugak, always has ups and downs.
Tak mampu nak jadi sezuhud yang patut. Cuma selalu nak jadi insan biasa tapi. . .
well, we should please Allah more than human.
semua orang nak berubah kan, and a changes is a process not an event!
tak nak cakap banyak la, cukup lah sekadar berkongsi. semoga ambik iktibar dan
terus bermotivasi untuk sentiasa positif (sangka baik) !


 Believe that Allah has a better plan for you :)
forgive all my wrongdoings 
support me in everything I do 
thanks for memories 2014!




Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0