The Power of Dua

Assalamualaikum
Salam Ramadhan al mubarak!

Bulan mulia ini adalah masa yang paling sesuai untuk seseorang make a turning point
dalam hidup dia. Sebab apa? siapa yang berubah bulan mulia ni, orang tak kisah sangat.
Sebab orang tahu, bulan ni adalah bulan ibadah, bulan kemuliaan, bulan kebaikan,
bulan pahalanya berlipat kali ganda , bahkan bulan yang ada satu malam spesial gitu
kalau beribadah pada malam tu seolah-olah beribadah untuk seribu bulan! Wahh.
Never let go this golden oppurtunity, okay?

Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur kita dan beri peluang untuk kita bertemu
dengan Pakcik Ramadhan, dan siapa tahu ramai yang akan bertemu dengan makcik Hidayah kan? Eh.
Mungkin awal-awal ni belum panas enjin lagi, tapi jangan biar lama-lama, nanti lesu pulak!
Mulalah dengan sedikit, tapi istiqamah. InshaAllah yang istiqamah itu lah yang lebih berkualiti.

Ada juga orang kata bulan ni kena banyak berdoa
Sebab bulan ni malaikat kerja over time! Malaikat sangat sibuk menerima dan menghantar
doa-doa hamba Allah, tak kira masa, tak kira tempat, tak kira siapa pun.
Dan waktu yang inshaAllah mustajab adalah doa sebelum kita berbuka.
Bukan doa buka puasa, tapi doa yang ikhlas sebelum mengakhiri ibadah puasa pada hari tersebut.

Well, bulan ni adalah bulan kesabaran.
Dah namanya bulan kesabaran, jadi kena banyak la bersabar sebab memang Allah akan uji.
Lagi-lagi uji nafsu kita yang bermaharajalela di dalam diri !
Jadi, dalam berdoa tu kena ada sabar nya jugak. kenapa?
Sebab doa ni ada 3 cara Allah makbulkan.

1. Allah makbulkan on the spot
2. Allah hold dulu doa dan makbulkan bila tepat masanya.
3. Allah tak makbulkan tapi Allah bagi yang lebih baik daripada yang kita doakan.

See, Allah tu sangat lah penyayang terhadap hambaNya.
Berdoa ni kan, bukan boleh sehari je, bukan sekali je.
tapi kena istiqamah jugak dalam berdoa.
dan yang paling penting adalah dalam kita berdoa, jangan lupa YAKIN.
Kalau kita tak yakin yang Allah Maha Mendengar, macam mana Allah nak kabulkan?
Doa pun ragu-ragu, come on...
Dalam berdoa, jaga jugak makan minum kita, pastikan dari sumber halal.
dalam berdoa juga, jaga ibadah wajib kita, sertakan dengan yang sunnah.
dalam berdoa, turuti hukum Allah, jangan sekali ingkar.
dalam berdoa dan mahu dikabulkan, jangan lupa untuk berdoa kepada orang lain.
Kan doa seseorang terhadap orang lain dalam diam itu, malaikat mengaminkan untuk diri
orang yang berdoa juga,,,
Jadi, jangan sesekali meremehkan doa.

Let me tell you my experience.
Dulu saya sangat tertekan sebab hasrat nak sambung belajar tu , Allah uji sangat.
Lama saya tunggu nak sambung degree selepas tamat stpm.
Tapi lepas stpm, saya cuba masuk ke institusi agama, kiranya untuk menunggu keputusan upu.
Tunggu punya tunggu upu yang first skali gagal dan pihak institusi offer untuk
sambung ke negara seberang. Tapi keizinan daripada orang tua susah saya dapatkan.
Maka bohonglah kalau tak tertekan dan sedih.
Dalam saya mencuba untuk apply lagi upu, pujuk orang tua.
saya tak tinggal doa. kadang tu ada ragu-ragu, macam tak mungkin lah..
Hati berbicara dari dalam membuat minda jadi ragu.
Tapi percayalah, doa yang istiqamah, yakin sepenuhnya kepada Allah dan
bersedia untuk tawakkal, itu lah yang terbaik.
Doa-doa juga, tapi tengok juga waktu-waktu doa mustajab.
Jangan remehkan waktu-waktu mustajab untuk berdoa sebab Allah sentiasa tengok effort
kita untuk mendapatkan something. kan?
Dan tanpa hilang keyakinan, setelah upu kali ke empat gagal,
Allah izinkan saya sambung ke negara seberang. Alhamdulillah tsumma alhamdulillah.
Memang la banyak perkara perit yang dilalui dalam usaha kita berdoa untuk
mendapatkan apa yang kita inginkan, tapi percayalah.
kuasa doa tu kita tak tahu. kuasa doa itu lah jadi penguat kita.
kuasa doa itu lah jadi senjata dan kuasa doa itu lah yang meningkatkan keimanan kita
kepada Allah!

Pesan saya, dalam berdoa kena yakin.
Dalam berdoa kena ada sabar.
Dalam berdoa kena ada husnudzon, sbb Allah itu mengikut sangkaan hambaNya.
Dalam berdoa kena ada usaha!
Dalam berdoa untuk diri, doakan orang lain juga ...

Sempena bulan Ramadhan ni, banyakkanlah berdoa.
Berdoa bukan setakat kita nak mintak sumting,
tapi berdoa untuk panjatkan kesyukuran kita kepada Allah.

InshaAllah semoga bermanfaat.
Happy fasting, happy iftar & happy Ramadhan!

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0