Kau ni dah kenapa?

assalamualaikum.
entry kali ni?
sama je dari sebelum ni. 
Susah nak move on?


Takpelah kau antara yg Allah pilih tau tak utk galas amanah ni.. Kau rasa kalau org lain ada ke yg nak? Kau tengok je lah yg lain. Dari situ nampak kau tu istimewa sbenarnya, kau yg terpilih dan kau lah yg terbaik. They count on you , thats mean you're the one among them. Allah tak tetapkan benda ni saja-saja. Mesti ada hikmah kan. Tak pa lah kau susah sikit je skrg ni. Blm tahap hidup susah lagi tu, come on. Kau msh ada banyak balance dlm bank tu, kau msh blh makan sedap, kau msh blh cari wifi, kau msh blh jalan keluar, masih boleh buat rutin harian. Sabar sikit lagi la.

 Org lain mana ada pengalaman mcm ni. Untung lah kau ada pengalaman susah mcm ni. Org mmg sng je bg kata smgt, bg kau tak rasa sedih n putus asa semua, dan kau tahu kau xnak kata2 tp kau just nak perhatian dorang kan. Ye lah kau blh je kata korang ckp sng lah korang tak rasa. weh appreciate lah sikit dorang punya effort taknak kau sedeh. Mgkn effort tu ala kadar je tp hargailah drpd terus tak respon kau kan? Haa. Syukur sikit blh tak? Kalau kau tengok rumah2 kecik sblh tu bukak pintu je dah tilam! Rmh kau Ni okay lagi kot! Walaupun takda sinki tp kau boleh beli lg brg. walaupun lembap kau msh ada duit nak kasi selesa. Rmh yg lain tu? Ntah mungkin lah kan rmh dorang nmpk mcm kotor sbb memang dorang tak mampu dan itu lah kehidupan dorang. tak reti nak syukur lagi ke? Kau tengok org tua dok kt jambatan sana. Kau tu okay lagi kot ada rumah weiii. Sedar diri sikit boleh tak? 

Tahulah kau tak pernah masuk kampung yg betul2 kampung, kmpg kau pn dlm bandar, mak bpk kau pn dh pernah kan ajar hidup ni tak semua kita nak kita dpt. Kau nak mintak pn susah kan? Bkn dr kecik ke kau dh berdikari. Guna van kot wktu tadika. Sklh rendah jalan kaki kot 1-2km. sklh mngh dh mula manja, mana tak nya. Ni kau dah dok bljr jauh, kau kena lah kuat. Kena lah bangun sndiri kalau jatuh, kena terus berdikari mcm mana kau dr kanak2 lagi. kalau kau takda tmpt nk curhat tu ha Allah ada. kalau xda tmpt nk bermanja, jadilah matang! Takyah dok merengek sangat. Takda org nak suap susu. Kau tu dah 22 tahun. try to act like your age. Muhammad al fateh dh jd pemimpin kot. Kau 22 jd apa?

 Dgn mslh adik usrah kau nak down. Kau igt nak tarik hati org ni mcm mkn kacang? Kau igt Rasulullah berdakwah dihampar karpet merah ke? Tak da nya senang mcm tu. Ni plan jadi x betul, serabut nangis. Lembap betul lah. adik usrah dok sorg demi sorg tarik diri kau dah rasa down. Salahkan diri smpai rasa nak quit? Wei org pts asa dgn rahmat Allah tu dosa , Allah tak redha tau tak... kau nak lari, nak lari ke mana kalau nanti akhirat Allah tanya, kau dah ada jawapan? Tu baru tarik org islam. Blm lagi berdakwah dgn non muslim. entah2 kau yg lari dulu. wei come on wake up. sikit2 nak kecik hati sikit2 nak merajuk sikit2 nak memberontak. bila nak matang? Bila nak rasional? Bila nak berdikari? 

Wei bangunlah. Ni lah mujahadah kau. Ni lah medan tarbiyah kau. Ni lah medan dakwah kau. Ni lah medan qudwah kau! Ada kerja tanngguh, pastu buat last minit jd stress. Kau lah yg cipta stress tu, bkn org lain. wei come on. Wake up mcm tu ke akhlak akhawat? Kau kata kau kering tp tak cari Allah pn. Kau pg mall dpt apa? Kau pg pantai dpt apa? Kau pg tgk wayang dpt apa? Dpt ketenangan yg kekal ke? Sekjap lgi stress balik. kata xrasa biah, tp kau tak pn mulakan biah tu. Kau igt org lain tu nak sgt ke? Kau lah kena tunjukkan akhlak, dakwah bil hal! Qudwah qabla dakwah! baih tu, mulakan dari diri sndiri ,cuba hadirkan diri dan ikhlaskan hati wlpn kau sbnrnya tak tau kau tu dh ikhlas ke blm. Apa lg org lain nk judge org lain ikhlas ke tak kan. biar nanti org lain ikt tanpa diarah tp ikt sbb qudwah. Dorang akn timbuL rasa malu sbb tak buat, timbul rasa jeles sbb dia pnya amal x bnyk lg. Timbul rasa competative dlm beramal. Biar lah yg tu bagus. Biar mula2 rasa tpksa, rasa nak berlawan. Lama2 nanti dh terbiasa ikhlas tu akn muncul dgn sendiri.

 Kau rasa fed up sbb dorang tak fhm2, tp kau ada ke Usaha ke arah nk ajak dorang kpd kebaikan?? Tanya diri kau balik. chcek balik apa kau dh buat? Apa je pengorbanan kau? Apa je yg dah kau beri contoh? Aku tahu kau tengah tulis ni tengah lawan segala rasa yg ada dlm hati. I know that you fight your feelings. I know you are brainwash yourself. I know that you've mad towards yourself for being helpless and useless. I know you're being positive although your mind go negative. but this is the reality you have to face. Rasa down tu blh, tp sampai bila? Takkan asyik nak down je, kau tak letih? Asyik nak diam sedeh nangis being alone, without doing anything? Cari lah alternatif. Ubat & cure yourself. Dorang tak paham, bagi dorang paham. Dorang tak nak bagi dorang rasa nak. Dorang buat kau down, kau kena up balik! Bila mak kau call, tanya "kau okay tak?" "Haa apa mak?" "Kau kat sana okay tak?" Terkedu sesaat. "Okay je..." That is your reply when you can't tell her what going on . you can't tell just because you don't want to make her worry. 

Actually you are brave enough, you are strong that you can handle it yourself. you are the champion if you lift yourself back to what you should be doing. You are the best when you can rise up after breakdown in the darkness. You are not alone. Allah's there, and there are human who care for you. Lift up your head, shed your tears, stand up and walk again!



it is just ... an entry... 

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0