They are my osem murabbi(ah) uhibbukunna fillah! ~Part V~

Assalamualaikum
Mesti dah bosan kan, asyik post entry pasal orang.
Entry ilmiah bila lagi? sengih-
Tapi kali ni lain, bukan sahabat. tapi murabbi.
Bagi saya, mereka ni banyak benda yang saya dapat daripada
ber-murabbi-kan mereka. Eh? hihi.

0808 & 1202
they are my very first murobbi, they are pairing .
Jazakunallah dah jadi murobbi untuk diri
I am very grateful, although the one that ask me to join
this path is my best friend, but this two murobbi
taught me a lot and I can say that they were success in
turning me into a good muslim today.
tapi di tengah jalan, akak 1202 got transfer back to her hometown.
I will never forget that...
cara mereka layan budak baru nak up dalam dnt ni hihi
best dapat duit raya, makan-makan, gi lepak tepi pantai kekeke
cara mereka sampaikan ilmu dan pengalaman
tak lupa mereka latih saya dari awal lagi untuk jadi kuat dalam dnt.
dan cara mereka still keep in touch with me
kalau jumpa time cuti macam rindu dengan anak, rindu dengan mak :')
although sekarang dah bertukar-tukar murobbi.
they still there when I need them.
they succeed in changing a 16 years old girl
daripada tak tahu apa-apa kepada dah punya fikrah sekarang.

3110
Dia adalah murobbi kedua setelah usrah di reshuffle.
Murobbi ni pun menarik, walaupun nampak santai
kadang-kadang dalam santai dia ada tegas. hihi
kalau orang tak kenal , memang susah nak sebulu
tapi saya salute sebab dia jenis yang berani
dan baik, selalu show her care to us.
Sempat juga jadi warden di asrama madrasah.
Kadang susah nak tolerate tapi lama-lama dapat something
good from it. jazakillah dah jadi murobbi ana di alam remaja.
Dengan dia lah saya bergerak dalam dunia iTeens.
Banyak pengalaman bergerak bersama. takkan pernah dilupakan.
sampai sekarang mungkin dia adalah yg plg di tsiqahi kalau nak
curhat. santai-santai pun dia respon tp we know that she actually care
so much.

2903
Ini pula murobbi ketiga, setelah usrah di reshuffle lagi.
eh berapa kali reshuffle ni? Berkali-kali ikut keperluan :)
Bersama dengan murobbi ni, saya dah berapa kali bertukar-tukar
usrahmates ( ala tak ada icon peluh kat kepala )
tapi itu lah yang mematangkan. Dalam berusrah dengan
akak murobbi yang satu ni, pernah duk satu usrah dengan
sahabat-sahabat yang dah bekerja, dah berkawen dan ada anak,
yang sama-sama sebaya, yang sama-sama student .
Akak ni baik even sahabiah yg sebaya mengenalinya sebagai
seorang yang sangat tegas dan akan tegur direct.
Tapi sebenarnya pribadi mcm tu lah yang betul-betul mendorong
pribadi yang ada sekarang ni. betul tak?
selalunya yang tegas tu akan melahirkan yang berjaya dan tak manja.
tapi inshaAllah akan jadi macam tu , tlg doakan ye hehe.
she understand me well sampai satu tahap i can't forget
that she gave me a book, my fav writer waktu saya tengah down sangat.
she said, "i hope reading will heals" alhamdulillah jazakillah!
maaf TBH, kalau ada akhawat "berolah" rasa nak kata, bagi kat
akak 2903 ni baru tau! (laughing) baiklah joking je keh.

0407
this is my fourth murobbi. murobbi dekat tempat study
while she is studying medic too tapi jauh sikit lah.
I love her sacrifice for us. brokennya english.
sebaya je tapi appreciate sebab dia sanggup jadi murobbi
dan turun jauh-jauh ke Surabaya nak tengok adik-adik riang gembira dia.
sekarang dia dah grad dan tengah HO, may Allah bless and keep you tsabat
in this path. akak ni best sebab dia memahami dan dia sangat
responsive kalau nak jadikan rujukan atau tempat curhat.
dia seorang yang santai dan sangat happy go lucky.
hope to meet you again, soon.
you are just fine there, aren't you?

1008
ini yang kelima mungkin? yes. she is.
tbh, akak ni periang. tapi bila tanya soalan mesti dia tanya balik (icon peluh)
tapi dia best macam akak 2903 jugak, suka tegur direct tapi still berhikmah.
yang best pulak bila tegur pun takes time mesti dapat terima.
mungkin sebab pemantapan fikrah dari semasa ke semasa.
kita tahu teguran tu sebab sayang, jadi we need to appreciate it.
jazakillah, sanggup ambik cuti and turun seberang jauh
nak tengok anak-anak dan cucu-cucu di sana hehe
best sebab teringin nak jadi macam mereka yang sanggup berkorban
masa, tenaga dan harta untuk dnt. :')

1811
Ni murobbi sementara, pernah sem break usrah dengan dia.
Best jugak sebab dapat berusrah dengan busywoman, successful woman.
salute sebab di sebalik jadual yang padat masih dapat turun buat usrah
walaupun sekejap. she inspire me that walau busy mana pun,
jangan lupa baca Quran. May Allah grant you tsabat in this path.
antara murobbi yang berilmu , i mean she know a lot of things.

0103
This is my murobbi, although tak pernah berusrah tapi dia adalah
murobbi kepada anak-anak di Raudhah, mudirah madrasah.
she has help me a lot in dnt especially bila dah further study.
Kadang memang depends on her, seek for her help and
ask for problem solving, scr tak langsung jadi konselor kepada kami. cia cia
hihi , best sebab rasa mcm mak kedua lepas mak kandung.
the one that convince me to further study there and alhamdulillah i made it.
semoga usaha murobbi ni jd bekalan untuknya di akhirat kelak.
jazakillahu khair :')

1810 & 1407
Tak dilupakan warden dua orang yang sebaya ni.
mereka pun banyak mengajar dan support dlm dunia dnt ni.
mereka ada waktu diperlukan dan mereka memahami.
mereka tegur kalau silap dan mereka bimbing untuk jadi lebih baik.
mereka jadi murobbi yang dalam masa yang sama jadi best friend.
jazakillahu khair antunna.

itu lah antara murobbi agung dalam hidup saya.
dan jangan lupa murobbi TERagung itu adalah Allah.
dan tak dilupakan juga murobbi sedari kecil iaitu mak dan bapak.
dan sebenarnya banyak lagi akhawat yang lain yang banyak
support dan sangat hargai sebab berada dalam circle dnt sekarang.
nikmat mana yang kita tak syukuri, lagi-lagi nikmat terbesar ni.

semoga Allah mengganjari anda di dunya wal akhirah atas usaha dan
 dorongan anda untuk diri yang marhaen ini :') keep being my murobbi forever


last but not least,
ana uhibbukunna fillah!
semoga dapat menjadi murobbi seperti mereka.
Related image

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat Hebat, Penyebar Manfaat :)

Dari Mata - Zill Qayyim

A tribute to Ohana Henshin 1.0