Inspired by Teme Abdullah :)



Well, maybe Teme will be my third favourite writer. Yes.
They come after Inche Gabbana and Muharikah.
Baru habis baca buku Arkitek Jalanan, setelah lama menunggu , kalau nak jadikan cerita
This is my second book of Arkitek Jalanan, buku first yang minta kawan belikan sekali dengan autograph Teme was went missing and it upset me so much, but I didn’t give up to seek help with my murobbi, asking her to buy me a new one and bring it here, Surabaya. Alhamdulillah I’ve got it now and has read it all. Totally inspiring Teme! Air mata tu tak la keluar tapi berkaca je hehe.


Apa yang best kat buku ni?
Best sebab situasi Teme hampir sama dengan diri sendiri, iaitu sebagai private student studya abroad even takla jauh Tapi lumayan say, dari Sarawak terbang ke Surabaya Indonesia yang harus menaiki dua flight and transit KL dengan harga flight KL- SBY yang Expensive but alhamdulillah masih dapat beli. A private student yang masih “kaya” sebab ada tanggungan daripada mak ayah, pakcik dan Baitulmal. Hmm honestly malu dengar cerita arkitek jalanan ni, aku kat sini boros sangat, tapi Teme? Dia all out sara diri sendiri dan tak banyak mengeluh.
Walaupun senang masih lagi bermalasan, tu la kita ni kalau Allah tak uji dengan kesempitan, kita takkan berusaha. Mesti nak dapatkan Something goyang kaki ja. Allahu.
Paling menarik perhatian saya adalah, I knew that Allah hilangkan buku teme yang pertama tu ada hikmah dan kenapa baru sekarang Allah
Bagi dapat buku kedua dan baca sekarang ni sampai habis. Maybe, my dua was heard and granted by HIM. Saya doa dalam situasi yang saya lalui sekarang , “ya Allah kau kurniakanlah seorang untuk jadi perantara antara aku dan diriMu bagi Peniup semangat dan support aku…” and yes, Allah granted this writer to keep my spirit soar. Yes, mungkin tak fully macam saya minta,
Saya nak ada orang di sisi supaya dapat jadi “Ahmad” untuk saya, tapi alhamdulillah Allah granted yang jauh untuk bagi semangat. Dan dalam masa yang sama, while I’m down I found this verse in Quran , surah al mukminun : 62 and dalam usrah, tiba-tiba naqibah bagi tentang ayat ni jugak.
See, Allah gave me more than a person I want. How should I not be so grateful?

Kenapa situasi sekarang?
Part paling terkesan bila Teme suruh Ahmad berlari ke pokok berkaki ayam. Yes I really love that analogy.
Mungkin sekarang sebab aku tak sibukkan diri dengan tanggungjawab aku, that’s why aku rasa banyak beban dan diuji. Padahal kita tahu ujian tu memang akan ada dan selalu datang, pilihan tak tangan kita nak jalani dengan kool dan bergaya Atau pun meratapi kesedihan dan kekecewaan tu lama-lama sampai tak dapat nak move on. Bila baca kisah Teme dapat upper second class, rasa macam tertembak sangat. Jelas dari kisah dua buku Teme ni Menggambarkan yang ujian Allah tu ada dua bentuk, kesenangan dan kesusahan. Di mana kalau ditimpa kesusahan, kita mula cari Allah dan kadang kita tend to salahkan takdir dan diri sendiri.Tapi bila diberi kesenangan kita tends to lupa dengan nikmat yang Allah bagi dan lupa nak bersyukur. Alahu tu la sikap manusia. Tipikal manusia yang tak sempurna. Tapi kita boleh tengok dan kita dah ada bukti untuk ayat 5 & 6 surah insyirah , bersama kesulitan ada kemudahan.Kita baca kisah Teme yang tiba-tiba laptop terpijak dan semua tugas ada dalam tu, tapi dia tak putus asa.Dan tiba-tiba bila Allah dah bagi ‘musibah’ Teme Cuma dapat upper second class degree ja, Allah bagi pulak desertasi masuk Top 10 dan bagi lagi peluang masuk kerja kat London. Subhanallah, nikmat mana yang kita nak dustakan?

Lagi yang best?
Persahabatan orang lelaki. Sebab saya perempuan. Mungkin lah kita tak boleh nak differentiate sangat sebab lumrah wanita tu sensitive.
But I like their kind of friendship. Dorang saling menasihati even dorang bukan lah dalam perfect situation to advice people.
Dorang slumber ja menyentap sahabat untuk bakar semangat tak boleh give up. Dorang saling push antara satu sama lain.
Dan persahabatan mereka dah memang macam twins, beradik more than a best friend, like a family. Lagi-lagi di negara orang.
I envy both of them, how they tolerate to each other even different opinion, how they help each other and how they
Remind each other for the sake of Allah. I love this kind of not really Islamic friendship but full of lesson learnt.
How I wish I have that kind of best friend, but alhamdulillah actually I have one already Cuma dia jauh.

Tu ja???
Eh tak, ada lagi ni nak share. Best sangat tak dapat berhenti tangan menaip.
Sebenarnya dah lama tahu Teme ni ada penyakit disleksia. Tapi envy him sebab dia lawan benda tu.
And I end up fikir saya pun rasa saya ada satu kind of ‘sakit’ maybe but I know that I can handle it too! With Allah wills.
Kat sini nak kata even kita ada kekurangan, tapi kalau kita usaha Allah pasti nak tolong.
Kita memang tak diberi talent sejak lahir. Semua tu perlu usaha. Kalau saya ada talent menulis sekalipun,
Kalau tak usaha, buku tak kan diterbit dan jatuh dari langit begitu sahaja kan? Everythings need effort.
Kalau talent kita pun kita tak usaha nak asah, bila nak Berjaya?
Lagi orang suara sedap pun masih berlatih bernyanyi kan?
Dan nak kata kat sini jugak, di balik kekurangan tu sebenarnya ada banyak lagi kelebihan yang Allah bagi.
Just depends on us to find and use it wisely : ) 

Taknak lah cerita Panjang sangat nanti orang tak baca. Eh rugi kalau tak baca.
Memang la tak islamik tapi full of motivation kut… ehehehe
Alhamdulillah sangat Allah bagi peluang baca buku ni , at least ada lah semangat sikit
Taknak cerita apa situasi saya sekarang tapi buku ni banyak membantu
How I handle my current situation and how I will move on and continue doing my ‘job’ .
Thanks Teme, you are reall Teme The Great!

May Allah bless your efforts on those book you wrote.
May Allah ease everything for you
And last but not least, I am waiting for your third book.
Mesti third book nanti tajuk dia Pembantu arkitek (RIBA) ehem.
Jangan puji banyak sangat, bahaya kan Teme?
May you guys be the reasons my spirit in writing a book!

Comments

Popular posts from this blog

Akhawat

Mukhayyam Raudhah I

No pain no GAIN ! Bonussssss!